Rezervele valutare administrate de BNR au crescut la 34,39 miliarde euro

Data publicării:
bnr

Rezervele valutare gestionate de Banca Naţională a României (BNR) au crescut în luna noiembrie cu 40 milioane euro, sau 0,1%, faţă de octombrie, ajungând la 34,387 miliarde euro, în lipsa unor mişcări semnificative de capitaluri, arată datele publicate vineri de banca centrală.

bnr
Foto: Guliver/GettyImages

La finalul lunii octombrie, rezervele se situau la 34,347 miliarde euro.

În noiembrie au intrat în rezervele valutare 804 milioane euro, mai puţin de jumătate din nivelul înregistrat în luna precedentă.

Ieşirile au fost mai mici, de 764 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Banca Naţională obligă băncile din România să depună 10% din pasivele în valută la BNR, pentru scadenţele reziduale de peste doi ani.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea sa a scăzut la 3,74 miliarde euro, de la 3,88 miliarde euro în octombrie, ca urmare a reducerii cotaţiilor metalului galben.

Rezervele internaţionale ale României, care însumează valute şi aur, erau la finalul lunii noiembrie de 38,124 miliarde euro, în scădere cu 101 milioane euro faţă de luna precedentă.

În luna decembrie, Ministerul Finanţelor are de plătit 130 milioane euro în contul datoriei publice denominate în valută. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri