Rezervele valutare BNR au scăzut cu peste 1 miliard de euro pe fondul luptei pentru apărarea leului

Data publicării:
Bank National Building, Bucharest
Banca Națională a României. Foto: Getty Images

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut cu 1.091 milioane de euro în noiembrie, pe fondul luptei împotriva deprecierii monedei naționale, arată datele publicate luni de BNR.

„La 30 noiembrie 2019, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 33.817 milioane euro, față de 34.908 milioane euro la 31 octombrie 2019”, transmite BNR, luni, într-un comunicat de presă.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 1.891 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piata internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Totodată, au fost ieşiri de 2.982 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice, în sumă de 1.573 milioane euro) şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4.411 milioane euro, mai arată banca națională.

Valoarea rezervelor internaționale ale României în noiembrie 2019

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38.228 milioane euro, faţă de 39.400 milioane euro la 31 octombrie 2019.

Plăţile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

De menționat că într-o eventuală intervenție în piața valutară pentru apărarea leului, banca centrală rămâne cu echivalentul în lei a sumei cu care a intervenit în piață pentru a vinde euro.

„Acești bani (n.r. lei din intervenție) nu se mai regăsesc în contul de rezervă ci în alte conturi”, după cum a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, pentru Mediafax.

Cursul euro-leu în toamna anului 2019

Leul s-a apreciat ușor în raport cu moneda euro luni, câștigând 0,04 bani, fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,7777 lei, sub valoarea de vineri, de 4,7781 lei, precum și sub cea de joi, de 4,7788, când BNR a intervenit în piață după ce cursul a ajuns la 4,8 lei pentru un euro.

În ultimele patru săptămâni leul și-a accentuat tendința de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât și pe piața valutară unde joacă și bancheri de investiții cu activități internaționale.

Precedentul minim istoric a fost atins joi, 21 noiembrie, la 4,7808 lei/euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...