Riscuri Brexit. Lira britanică, pe urmele celei turcești

Data publicării:
lira austen

Este incredibil, însă investitorii apreciază că lira britanică și-ar putea pierde o cincime din valoare dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord.

Lira sterlină ar putea pierde o cincime din valoarea sa dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără un acord, spune Crispin Odey, fondatorul firmei londonez Odey Asste Management, potrivit Bloomberg.com.

Odey a avertizat în mod repetat asupra posibilității instalării haosului pe piețe, iar el speculează lira alături de alte active din Marea Britanie.

Lira sterlină a scăzut joi cu aproape 2% faţă dolar şi euro, înregistrând cel mai amplu declin zilnic din octombrie 2016, după ce demisiile mai multor miniştri din cabinetul condus de premierul Theresa May au reaprins temerile privind o ieşire haotică a Marii Britanii din Uniunea Europeană, peste patru luni şi jumătate, transmite Reuters.

Lira riscă să fie nevoită a face față unor turbulențe care au mai fost întâlnite în acest an doar la lira turcească. Moneda Turciei a scăzut, ca valoare față de euro, la jumătate în luna august, pentru a se găsi în prezent la un nivel de 75-80% față de începutul lui 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri