Sarabanda continuă. Noi modificări ale Codului Fiscal

Data publicării:
stres cuplu shutterstock_538621237
Foto: Shutterstock

Ministerul de Finanțe a publicat vineri ultimele sale propuneri privind obligațiile de plată ale contribuabilor, plățile făcute de persoane cu activități independente, drepturi de autor, precum și măsuri de încurajare a contribuabililor să își achite mai repede impozitele.

stres cuplu shutterstock_538621237
Foto: Shutterstock

Prezentăm o parte a acestor modificări după cum au fost aceste detaliate de către publicația avocatnet.ro.

Reduceri de până la 10% pentru persoanele fizice care-și vor plăti anticipat impozitul și contribuțiile sociale

Autoritățile vor să încurajeze, prin reduceri de taxe, plata anticipată a obligațiilor fiscale datorate de persoanele fizice cu venituri independente pentru anul 2018, conform unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Concret, contribuabilii ar putea beneficia chiar și de reduceri de până la 10% din sumele datorate statului (adică 10% din impozit și 10% din contribuțiile sociale).

Pentru a încuraja plata anticipată a impozitului și a contribuțiilor sociale pentru veniturile independente obținute de persoanele fizice, reprezentanții MFP au propus, printr-un proiect de ordonanță de urgență lansat joi în dezbatere publică, un sistem de reduceri de taxe pentru anul 2018.

Concret, se dorește introducerea de bonificații pentru contribuabilii care-și achită mai repede obligațiile, sumele datorate statului urmând să scadă cu:

  • 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;

  • 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;

  • 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.

După cum este prevăzut în proiectul de OUG, reducerea de 5% sau 10% se va aplica atât la impozitul pe venit, cât și la contribuțiile sociale. Cu alte cuvinte, persoanele fizice ar beneficia de o reducere de 5-10% la impozitul datorat și de o reducere de 5-10% la contribuțiile datorate.

Mecanismul simplificat de declarare și plată pentru persoanele fizice cu venituri independente, în dezbatere publică

Cei care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA), vor avea de depus anual o singură declarație fiscală, conform mecanismului pregătit de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care a fost lansat joi în dezbatere publică.

Concret, declarația unică pentru persoanele fizice se va depune până la data de 15 martie, însă, prin excepție, anul acesta termenul va fi 15 iulie. Noul formular va reprezenta o comasare a șapte formulare fiscale actuale, printre care și controversata declarație 600.

Declarația unică pentru persoanele fizice va fi o comasare a șapte formulare fiscale folosite în prezent, conform unui Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative.

Documentul, care include schimbările ce se vor face la declararea și plata impozitelor și contribuțiilor sociale, a fost lansat joi în dezbatere publică pe site-ul MFP. Măsurile vizează, în principal, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, însă acestea vor acoperi și persoanele fizice fără venituri care vor să fie asigurate în sistemul medical de stat.

Mai precis, cele șapte declarații care vor fi comasate sunt următoarele:

  • formularul 200 (veniturile realizate din România);

  • formularul 201 (veniturile realizate din străinătate);

  • formularul 220 (venitul estimat/norma de venit);

  • formularul 221 (normele de venit pentru agricultură);

  • formularul 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii -- CAS -- și sănătate -- CASS -- datorate statului);

  • formularul 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);

  • formularul 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri).

Practic, prin intermediul declarației unice pentru persoanele fizice, PFA-urile și alți contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs și contribuțiile sociale datorate pentru anul în curs.

Pentru anul 2018, termenul-limită pentru depunerea declarației unice va fi data de 15 iulie. Apoi, începând din 2019, termenul-limită va fi data de 15 martie.

Cei care se asigură opțional în sistemul public de pensii vor plăti mai mulți bani

aza lunară de calcul minimă a contribuției de asigurări sociale (CAS) la contractele de asigurare voluntară va crește în curând, potrivit unui proiect de act normativ pus recent în dezbatere. Dacă acum se calculează raportat la câștigul salarial mediu brut, în viitor, va fi reprezentată de salariul minim.

Orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract, ca să obțină pensia pentru limită de vârstă și, după caz, ca să completeze venitul asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie (plata retroactivă), potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Cei care își fac un astfel de contract și se asigură prin raportare la venitul minim trebuie să știe că vor plăti mai mult, odată ce un Proiect de OUG privind unele măsuri fiscal – bugetare, pus recent în dezbatere, va intra în vigoare. Guvernul va trebui să adopte acest proiect pentru ca prevederile sale să se aplice, dar nu mai înainte ca el să apară în Monitorul Oficial.

Contribuțiile pentru veniturile din drepturi de autor vor fi reținute la sursă

Pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, acolo unde intră și drepturile de autor, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va reintroduce un mecanism de reținere la sursă a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS). Măsura este inclusă într-un proiect de act normativ publicat recent în dezbatere publică, pe site-ul Fiscului

Noul mecanism de simplificare privind impozitul pe venit, CAS și CASS pentru persoanele fizice este inclus într-un Proiect de Ordonanță de urgență publicat joi de Ministerul de Finanțe, în dezbatere publică, document care are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica. 

Concret, avem de-a face cu un nou mecanism pentru contribuabilii care obțin venituri din activități independente, printre care se numără și persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, aceste persoane vor avea de depus anual o singură declarație fiscală, care va comasa practic cele șapte formulare fiscale folosite în prezent de persoanele fizice. 

Totuși, pentru veniturile din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, categorie distinctă de activitățile independente, Ministerul de Finanțe va introduce un mecanism diferit. Concret, pentru CAS și CASS va fi folosit mecanismul de reținere la sursă, sistem ce se va aplica pentru contribuțiile aferente veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, acolo unde se încadrează și drepturile de autor și drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de invenție, desenele și modelele sau mărcile și indicațiile geografice.

În plus, potrivit documentului publicat de MFP, noul sistem se va aplica și pentru CASS aferentă veniturilor din arendă și din asocierile cu altă persoană juridică. 

Detalierea măsurilor și alte măsuri propuse de Ministerul de Finanțe pot fi găsite pe situl avocatnet.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri