Serverele Fiscului au căzut

Data actualizării: Data publicării:
anaf

În pofida găurilor bugetare și a foamei de bani la bugetul de stat, unități ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost puse, marți dimineața, în situația de a nu putea încasa de la contribuabili obligațiile de plată.

anaf
Foto: Agerpres

Contribuabilii care s-au prezentat marți dimineața la unele unități ale ANAF nu și-au putut achita obligațiile de plată din cauza nefuncționării sistemului informatic. Aceasta într-o țară renumită pentru performanțele în IT.

Problemele de funcționare ale diferitelor sisteme informatice, fie că vorbim de cele ale Casei de Sănătate, fie că facem referire la cele ale Fiscului, sunt foarte dese.

”Nu putem emite ordine de încasare căci nu funcționează sistemului informatic. Ieri a mers”, explica marți dimineață o funcționară de la Administrația Financiară a Sectorului 6 din strada Popa Tatu București.

Trebuie spus că pentru obligațiile neplătite, nu din vina lor, contribuabilii plătesc plătesc penalități de întârziere și dobânzi. Întrebată dacă miercuri va funcționa sistemul, funcționara în cauză a spus că nu știe dar că luni a funcționat. Ea nu a putut oferi un număr de telefon la care contribuabilii să sune pentru a evita deplasările inutile. ”Noi nu avem numere de telefon aici, puteți suna doar în call-center”, sfătuia ea.

Chestionați, responsabilii de comunicare ai ANAF nu au putut oferi pe loc informații. Ei au spus că nu au fost informați despre așa ceva și au promis că vor verifica în cursul zilei informațiile.

Probleme de funcționare ale sistemului informativ al ANAF sunt recunoscute inclusiv de conducerea Fiscului.

"De când am preluat această funcţie, la începutul acestui an, am constatat că modernizarea informatică a ANAF era doar pe hârtie şi, practic, din 2015 până acum nu s-a mai întâmplat nimic concret", a afirmat luni Bogdan Stan, președintele ANAF pentru RFI.

În urmă cu o lună Gelu Diaconu, fostul șef ANAF afirma că ”Data Warehouse”, o parte importanta a sistemului informatic al ANAF, a intrat în moarte clinica. "Ce se întâmplă de vreo săptămână le întrece pe toate: baza de date ANAF (Data Warehouse) este în colaps!!! De ce? Preocupați de ocuparea functiilor, nu s-au contractat solutii up-grade, licențe, mentenanță și sunt afectate toate depozitele de date centralizate. Nici centrul de date pentru back-up de la Brasov nu functionează! Se știe deja că nu poate fi repornită în mai puțin de 30 de zile!", scria pe blogul său Gelu Ștefan Diaconu, fostul președinte al ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri