Statul a colectat 5.850 milioane lei din supraacciza la carburanți, între 2017 și 2019

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_08_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministerul de Finanțe a anunțat, într-un răspuns la o interpelare adresată de Florin Roman, deputat PNL, că statul român a colectat din septembrie 2017 până în prezent suma de aproximativ 5.850 milioane de lei, prin introducerea supraaccizei la carburanți în perioada menționată.

„5848,9 milioane lei este sumă colectată de statul român prin introducerea supraaccizei la carburanți, din septembrie 2017 și până în prezent. Este răspunsul oficial la o interpelare adresată ministrului Finanțelor Publice. La momentul introducerii supraaccizei la carburanți, guvernul PSD dădea asigurări că acești bani vor fi colectați într-un fond distinct, cu destinație specială pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere. Așa cum ne-a obișnuit guvernarea PSD, totul a fost o minciună. Din banii colectați pentru supraacciza s-ar fi putut construi circa 80 de km de autostradă. Am întrebat și unde s-au dus banii, dacă au fost destinați infrastructurii, dar ministerul Finanțelor a înțeles să nu răspundă, o șmecherie des folosită când statul refuză să răspundă la o interpelare a unui parlamentar”, transmite liberalul Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Deputatul liberal susține că banii colectați de către stat din supraacciză au mers în bugetul pentru pensii și salarii.

„Așadar, banii din supraacciza au mers în bugetul general din care s-au plătit salarii și pensii nesustenabile, doar pentru că PSD să se poată lăuda că a dat și alții au tăiat. Este un nou exemplu major de minciună a românilor, țepuiți de guvernarea PSD. Dăncilă și PSD au fost adversari înverșunați ai dezvoltării infrastructurii, pentru că românii din zonele mai sărace pot fi mai ușor de manipulat de propagandă PSD. Nedepunerea proiectului pentru autostradă Moldovei, finantată din fonduri europene, este cea mai bună dovadă în acest sens”, mai transmite Roman, citat de Mediafax.

Astfel, potrivit răspunsului Ministerului de Finanțe la interpelarea adresată de Florin Roman, statul român a încasat din supraacciza la carburanți următoarele sume:

„septembrie-decembrie 2017- 917,4 milioane lei impact din acciză

ianuarie-decembrie 2018- 2.754,1 milioane lei

ianuarie-septembrie 2019- 2.177,4 milioane lei”, potrivit răspunsului Ministerului de Finanțe.

Ministerul precizează că majorarea accizei la carburanți nu este evidențiată separat în execuția bugetară: „Majorarea accizei pe litru de carburant, începând cu data de 15 septembrie 2017, nu este evidențiată separat în execuția bugetară, ci se regăsește în totalul încasărilor din accize. Potrivit execuției de casă a bugetului de stat, acciza încasată este evidențiată distinct pentru fiecare categorie de produs accizabil (benzină, motorină, etc)”.

Răspunsul Ministerului de Finanțe a fost dat de un secretar de stat din cadrul instituției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri