Statul împrumută într-o singură zi 3 miliarde de euro din străinătate. Florin Cîţu, la Digi24: O greşeală strategică

Data actualizării: Data publicării:
florin citu pnl in fata ta

România a împrumutat trei miliarde de euro de pe pieţele externe pentru a acoperi deficitul bugetar. Este cea mai mare sumă atrasă la o singură ieşire, prin intermediul unor eurobonduri cu maturitate de 7, 15 și 30 de ani, potrivit profit.ro. „România are nevoie de bani mai mulţi şi se împrumută din ce în ce mai mult. E o greşeală strategică ce a făcut Guvernul”, a declarat la Digi24 senatorul liberal Florin Cîţu.

Interesul investitorilor a fost mare: ar fi cumpărat eurobonduri de peste 7,2 miliarde de euro. Autorităţile aveau nevoie de bani încă de la începutul anului, dar nu s+au putut împrumuta din cauza problemelor din ţară. Întârzierea bugetului, perspectiva retrogradării ratingului de ţară de către agenția Standard & Poors's şi incertitudinile legate de efectele ordonanţei 114 au dat peste cap planurile Ministerului de Finanţe.

Anul trecut, statul a atras 3,75 miliarde de euro plus 1,2 miliarde de dolari de pe alte pieţe.

Ce a încercat să împrumute Guvernul de pe piaţa lcoală în prima parte a anului nu a mers cum a vrut, pentru că pe bănci s-au impus taxe”, a explicat Florin Cîţu, care a adăugat că cea mai mare problemă acum e de administrare a riscurilor.

Senatoul liberal a făcut o paralelă a situaţiei actuale cu cea din 2013, cîând Guvernul s-a împrumutat în dolari, apoi dolarul s-a apreciat faţă de leu la maxime istorice, ceea ce a făcut să se dubleze costul plăţii.

Aşa şi acum, ne împrumutăm în perioada în care urmează deprecierea leului faţă de euro. În SUA sunt primele semne că economia încetineşte, Europa încetineşte. Foarte prost făcute aceste emisiuni de obligaţiuni.

Dintre cei responsabili nu va plăti nimeni, cum nu a plătit nici pentru cea din 2013, dar românii vor plăti vor fi taxe mai mari în viitor”, a spus Cîţu.

Totodată, el a precizat că obligaţiunile sunt adresate ţărilor dezvoltate, cu o economie predictibilă.

România nu e acolo. Ca strategie trebuie să încerci să te împrumuţi pe perioade mai scurte ca să poţi fi flexibil. La 30 de ani, singura şansă va fi să răscumperi datoria şi să iei alta. E o greşeală strategică”, a spus Cîţu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri