Statul reia împrumuturile pe termen scurt de la populație

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului. Certificatele sunt titluri de stat cu o scadență de până la un an.

160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav_Ganea

Ministerul Finanţelor propune un nou program prin care să se împrumute direct de la populaţie, în cadrul noii strategii de administrare a datoriei.

"Pentru creşterea accesibilităţii persoanelor fizice la cumpărarea titlurilor de stat, se va introduce Programul Tezaur, prin intermediul căruia populaţia va putea subscrie certificate de trezorerie la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi se va continua Programul FIDELIS de emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin intermediul pieţei bursiere", a precizat joi ministerul.

Certificate de trezorerie cu discount se cumpară de investitor la un preț mai mic decât valoarea nominală, urmând ca la scadență acesta să încaseze valoarea nominală.

Ministerul a dezvăluit, în comunicatul transmis presei, şi valoarea la zi a buffer-ului constituit la Trezorerie.

"În prezent, rezerva în valută este de circa 6,3 miliarde euro şi este pusă la dispoziţia Trezoreriei Statului în scop prudenţial, pentru a limita riscul de refinanţare", arată comunicatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri