Statul se împrumută mai greu și mai scump

Data publicării:
South Korea Euro Currency Changeover
Foto: Guliver / GettyImages

Ministerul Finanţelor a împrumutat luni mai puţin de jumătate din suma programată, la o dobândă în urcare.

South Korea Euro Currency Changeover
Foto: Guliver / GettyImages

Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut, luni, 356 milioane lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunţat, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 0,76%, în creştere semnificativă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit 799,4 milioane lei, uşor sub suma cerută de stat, de 800 milioane lei, potrivit News.ro.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat este de 0,76% pe an, sensibil peste nivelul de la ultima licitaţie de certificate de trezorerie pe şase luni, din septembrie, când randamentul mediu anual a fost de 0,42%. 

În 24 noiembrie, la ultima licitaţie de certificate de trezorerie, însă cu scadenţa mai mare, la un an, dobânda medie a fost de 0,84%.

Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.

În decembrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,6 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 270 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

Aceste operațiuni asigură acoperirea deficitului bugetar (diferența dintre veniturile statului, mai mici, și cheltuielile mai mari, precum și serviciul datoriei publice, respectiv plata ratelor și a dobânzilor aferente la împrumuturile contractate în anii trecuți.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri