Subsidiara Silicon Valley Bank din Marea Britanie a fost cumpărată de HSBC pentru o liră sterlină

Data publicării:
HSBC Announces 114 UK Branch Closures - Thursday 1 December 2022 - Covent Garden, London
HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziționeze SVB UK pentru o liră sterlină. Foto: Profimedia Images

HSBC a anunțat luni un acord de cumpărare a subsidiarei din Marea Britanie a băncii Silicon Valley Bank, în urma prăbușirii, după discuții care au durat toată noaptea, scrie CNBC.

HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziționeze SVB UK pentru o liră sterlină (1,21 USD). Activele și pasivele companiei-mamă a SVB UK sunt excluse din tranzacție.

Achiziția „întărește franciza noastră bancară comercială și ne îmbunătățește capacitatea de a servi firme inovatoare și cu creștere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei și științelor vieții, în Marea Britanie și la nivel internațional”, a declarat CEO-ul Grupului HSBC, Noel Quinn.

„Clienții SVB din Marea Britanie pot continua să efectueze activități bancare ca de obicei, știind că depozitele lor sunt susținute de forța, siguranța și securitatea HSBC”, a mai spus Quinn.

Începând de vineri, SVB UK a avut împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline și depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit de 88 de milioane de lire sterline înainte de impozitare în 2022, a subliniat HSBC în declarația de luni. Banca se așteaptă ca acest capital propriu al SVB UK să fie de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline, dar a adăugat că „calculul final al câștigului rezultat din achiziție va fi furnizat în timp util”.

Vânzarea, facilitată de Banca Angliei în consultare cu Trezoreria Marii Britanii, va proteja depozitele clienților SVB UK, se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Acțiunile HSBC au scăzut cu 3,4% în jurul orei 9:30, ora Londrei, în urma anunțului tranzacției.

Ministrul britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, a subliniat că acordul „asigură că depozitele clienților sunt protejate și că banca poate funcționa în mod normal, fără sprijinul contribuabililor”.

„Sectorul tehnologic al Regatului Unit este cu adevărat lider mondial și are o importanță imensă pentru economia britanică, susținând sute de mii de locuri de muncă”, a adăugat el.

Hunt a declarat duminică că administrația Marii Britanii și Banca Angliei lucrează pentru a „evita sau minimiza” daunele potențiale pentru filiala din Marea Britanie a SVB.

În paralel, autoritățile de reglementare din SUA au aprobat duminică planuri de a sprijini deponenții și instituțiile financiare legate de compania mamă din SUA SVB.

Banca Angliei a confirmat că nicio altă bancă din Regatul Unit nu este „afectată direct în mod semnificativ de aceste acțiuni sau de rezoluția băncii-mamă a SVBUK din SUA”, adăugând că sistemul bancar britanic mai larg rămâne „sigur, solid și bine capitalizat”.

Citește și Încă o bancă din SUA a fost închisă, după prăbușirea Silicon Valley Bank

Partenerii noștri