Un document atribuit Academiei Române vine cu o propunere controversată: naționalizarea Pilonului II. Ce spune Daniel Dăianu

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat vineri că România nu este într-o criză economică mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal Foto: Agerpres

Propunere controversată a Academiei Române. Într-un raport publicat recent apare ideea naționalizării pilonului 2 de pensii. Mai exact, academicienii propun oprirea plăţilor către fondurile de pensii din Pilonul 2, în perioada 2020-2021, ceea ce ar aduce economii mari la bugetul de stat.

Daniel Dăianu, fost ministru de Finanțe: Am o mare nedumerire. Nu este propunerea Academiei Române și am mai întâlnit acest generic în media. Institute cu profil economic sunt numeroase în Academia Română. Exista libertate de a gândi și libertate de a-l scrie.

Fără îndoială că în primul rând funcționează autocenzura, ca să nu spui prostii, pentru că te descalifici, așa cum există și intervenția celor care conduc Academia Română.

În cazul de față fac această afirmație nu pentru a dezavua ce s-a scris în această lucrare de cercetare, ci pentru a sublinia că nu este un raport al Academiei Române, nu se poate spune „academicienii propun naționalizarea Pilonului II de Pensii”.

Asta este foarte incorect, iar cercetătorii care au elaborat această lucrare sunt cercetători, nu sunt academicieni, nu sunt membri corespondenți, nu sunt membri de onoare.

Dăianu: Sunt multe lucruri discutabile în lucrare

Sunt multe lucruri discutabile. Eu cred că cei care au avut în vedere această chestiune, a modului în care funcționează Pilonul II de Pensii și ce s-ar putea face pentru a ajuta bugetul public, nu știu în ce măsură analizează consecințele pentru funcționarea piețelor financiare în România.

Dacă vorbim despre alimentarea bugetului public, oricum, cea mai mare parte a resurselor din Pilonul II se ducea către plasamente în titluri de stat. Deci bugetul public beneficia de finanțare pe această filieră.

Aș mai spune ceva. Cu ceva timp în urmă, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a ridicat orice restricție. Adică, în momentul de față plasamentele care sunt făcute de cei ce gestionează resurse din Pilonul II pot să se îndrepte numai către bugetul public. Deci este un aspect care cred că a fost subestimat de cei care au elaborat această lucrare.

Dăianu: Cred că trebuie să fie atenți și la ce pun pe site-uri

Toate aceste lucrări de cercetare sunt puse pe site, să fie publicate. A mai existat o lucrare de cercetare, dar nu înseamnă că e raport al Academiei Române.

Noi nu validăm fiecare lucrare care este elaborată în cadrul Academiei Române, în ceea ce privește problematica economică. Nimeni nu cenzurează, trebuie să ne autocenzurăm.

Cred că trebuie să fie atenți și la ce pun pe site-uri.

Comentariul integral îl puteți urmări în materialul video. Documentul poate fi consultat AICI.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri