Un leu mai mult la salarii, un loc de muncă în plus în alte țări

Data publicării:
import-export-keyboard-business-72-DPI

România înregistrează creștere economică însă, prin stimularea cererii și a consumului, a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări, având în vedere că cererea a fost satisfăcută preponderent prin importuri, care cresc mult mai rapid decât exporturile, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

import-export-keyboard-business-72-DPI

"În România, avem creștere economică, nu avem deflație, în pofida plasării indicelui anual în teritoriu negativ, iar din perspectiva politicii monetare ne-am păstrat marja de manevră: dispunem de toate instrumentele — dobânda, coridorul, reglarea lichidității, rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea vedem că stimularea cererii și a consumului a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări. În acest moment importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, cererea se duce în importuri, deși ar fi fost mai bine dacă ea ar fi fost stimulată prin creșterea producției interne. Nu suntem împotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea să fie atent alese, să aibă un dozaj adecvat și să fie aplicate la momentul oportun", se arată în mesajul guvernatorului BNR transmis în cadrul conferinței anuale a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

"Trebuie să avem grijă de ea ca de lumina ochilor noștri, întrucât din aceasta derivă și sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre și obținerea bunăstării într-o lume ce se confruntă cu multe incertitudini și schimbări", recomandă oficialul BNR, potrivit Agerpres.

Atenționarea guvernatorului BNR vine într-un context în care politici promovate de Parlament, Guvern au șanse maxime să ducă la dezechilibre macroeconomice.

Reducerile de taxe pe consum, cuprinse în noul Cod Fiscal, și creșterile ample de salarii din sectorul bugetar, de peste 20%, deteriorează echilibrele macroeconomice, iar deficitul bugetar, deși anul acesta va fi sub ținta anunțată din cauza neexecutării cheltuielilor de investiții, arată un trend clar de inversare a consolidării fiscale, susținea acum o lună președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

"Vedem o creștere economică peste potențial, cel mai probabil nesustenabilă: PIB-ul crește cu 5,2% în primul semestru, iar cererea de consum a crescut cu 10%. În același timp, pe sectoare, vedem creșteri în special pe servicii, legat tot de consum, și pe construcții. Industria, care dă sustenabilitate creșterii economice mai degrabă decât alte sectoare, crește cu un anemic 1%. Deci cred că sunt indicii pentru oricine că avem o creștere care creează dezechilibre și ele încep să fie din ce în ce mai vizibile", spunea in luna octombrie Ionuț Dumitru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri