Ungurii de la OTP cumpără Banca Românească

Data publicării:
otpbank_13290600

Banca OTP Bank din Ungaria a acceptat să achiziționeze Banca Românească, deținută de National Bank of Greece.

Informația a fost furnizată de două surse ce au cunoștințe despre tranzacție. Achiziția este parte a unui plan mai larg de extindere a OTP în această parte a Europei. "Există un acord, unitatea NBG va fi vândută la OTP", a spus o sursă din Atena, potrivit mai multor publicații românești care citează Reuters.

Directorii OTP au declarat public că au fost interesați de Banca Româneasca, dar și de alte bănci din regiune, pentru a spori prezența băncii în Europa Centrală.

NBG intenționează să vândă mai multe active în Balcani, inclusiv operațiunile sale din România, pentru a finaliza un plan de restructurare convenit cu autoritățile europene, a declarat recent directorul executiv al NBG, Leonidas Fragiadakis.

"OTP ar putea avea o cotă de piață de 3,6% în România, comparativ cu un obiectiv de management de 5%” a declarat Norbert Harcsa, analist Ipopema. OTP a cumpărat Croația Splitska Banka de la Societe Generale la un preț apropiat de valoarea contabilă.

OTP are o rețea de aproximativ 110 de filiale și urmează să plătească un împrumut de 550 milioane de euro (625 milioane dolari) pe care Banca Romanească l-a angajat la Banca Națională a României. OTP este una dintre cele mai mari bănci independente din regiune și a depășit criza financiară mai bine decât mulți rivali.

După ce Ungaria a impus taxe speciale asupra sectorului financiar, OTP a adoptat o linie prudentă dublându-și rezervele de lichidități, de la 4 miliarde de euro în 2011 la 8,3 miliarde de euro la sfârșitul primului trimestru. Întrucât taxele speciale au fost eliminate treptat, OTP a început să se extindă în regiune - la fel cum băncile grecești doresc să vândă active. Gradul de bază al capitalului de bază al OTP - nivelul de capital de bază - o măsură cheie a puterii financiare - a fost de 16,6% la sfârșitul primului trimestru, după ce a trecut în jur de 15% în ultimii cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri