Unicredit: Leul ar putea deveni și mai slab, dacă disputele continuă

Doru Cireaşă Data publicării:
unicredit

Incertitudinile cauzate de situația politică au dus moneda euro aproape de pragul de 4,6 lei, afirmă economiștii Unicredit care nu exclud depășirea acestui prag, în situația în care scena politică va rămâne  în continuare neclară.

Săptămâna trecută tensiunile politice locale s-au intensificat după ce coaliția de guvernare PSD-ALDE și-a retras sprijinul pentru premierul Sorin Grindeanu care a refuzat să demisioneze, a explicat, marți, Unicredit Bank investitorilor situația de la București și principalele evoluții economice în raportul săptămânal trimis acestora.

În lumina incertitudinilor, cursul EURO-RON a înregistrat o tendință de creștere în favoarea monedei unice și a atins la începutul acestui luni niveluri foarte apropiate de 4,6. ”Ne așteptăm ca perechea de valute să evolueze în sus, influențată de incertitudini, până când scena politică se limpezește”, spun economiștii Unicredit. Evoluții similare ar putea fi întâlnite și la titlurile de stat, dacă tensiunile politice se vor intensifica, spun economiștii Unicredit.

Randamentele obligațiunilor au rămas însă până în prezent pe o tendință de descreștere, nefiind afectate de disensiunile politice. Luni, ministerul de Finanțe s-a împrumutat de 610 milioane lei sub formă de titluri cu o maturitate de 6,9 ani, la un volum cu 22% peste cel stabilit. Cererea a fost susținută iar randamentul acceptat a fost de 3,22%, în linie cu așteptările și sub cel de la icitația din luna mai.  Pentru anul viitor economiștii Unicredit estimează un curs de 4,63 lei pentru EURO.

Marți moneda europeană s-a apropiat foarte mult de pragul de 4,6 lei, nivel considerat maximul ultimilor cinci ani (4,64 lei în august 2012).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri