Sari la conținut

Uşă deschisă pentru firmele-fantomă

Dispare un coşmar al firmelor. Formularul 088, cel de înregistrare în scop de TVA, mai are câteva zile de existenţă. Fiscul va trimite cel mai probabil mâine, la Monitorul Oficial, ordinul de eliminare a respectivei declarații. A fost hulit, a stârnit controverse, a trăit aproape doi ani şi spun unii că totuşi, dincolo de probleme a avut şi efecte în scopul pentru care a fost introdus.

Formularul este eliminat... dar în locul lui nu se pune nimic la loc. Şi asta poate să nu fie cea mai bună soluţie. În baza acestui formular se aprobă înregistrarea în scopuri de TVA şi dădea posibilitatea de a se deduce taxa.

Au fost discuţii uriaşe despre ce stufos era, ce detalii erau solicitate firmelor în formular, ce date trebuiau completate, despre faptul că aprobarea înregistrării în scop de TVA devenea subiectivă şi inspectorii puteu să blocheze înregistrarea. Şi într-adevăr a fost nevoie de simplificarea lui. S-a făcut în vreo două rânduri anul trecut.

Dar acest formular putea fi un instrument bun în combaterea evaziunii fiscale. Şi cea mai mare la noi se face pe TVA. Atât de mult încât statul încasează undeva la 40% din volumul TVA cuvenit. Când exista un istoric al firmei, al patronilor sau administratorilor, toate puse într-o bază de date, era mai uşor de descoperit cel care avea un obicei din a da ţepe. Fără a deschide iarăşi uşa către firmele fantomă, făcute doar pentur a da tunuri prin neplata taxelor şi să dispară.

Nu era necesar ca în formular să se ceară studiile patronilor sau ce conturi au pe afară, erau multe cerinţe exagerate, dar nişte formulare simplificate decente nu puteau să facă decât bine. În lispă e mai rău. Mai rău pentur buget.

Formularul 088 a fost introdus în februarie 2015, când şeful fiscului era Gelu Diaconu, în guvernul Ponta. Şi a fost modificat doar după ce aceasta a fost înlăturat de la ANAF. Cât a fost el acolo, nu a vrut să-l schimbe.

Acum fiscul a răspuns rapid cerinţelor venite de la noua putere. Dar asta nu-l va salva pe şef. Ministrul de finanţe a anunţat că va face un control şi evaluare a activităţii ANAF. Ceea ce ar însemna că şeful fiscului, Dragos Doroş este pe făraş, aşa cum a fost revocat şi Homor de la compania de investiţii în Infrastructură.

Sursa: Digi24

Pe aceeași temă