Finanţele precizează: Doar persoanele suspectate de evaziune depun declarația de patrimoniu și venituri

Data publicării:
functionari fisc

Declaraţia de patrimoniu şi venituri trebuie depusă doar de către persoanele fizice suspectate de evaziune fiscală şi care sunt verificate în urma descoperirii unor discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate, precizează Ministerul Finanţelor Publice.

„Depunerea declaraţiei se face doar la cererea organului fiscal. Prin urmare, nu toţi românii vor trebui să depună declaraţii de avere începând cu 2014. Formularul declaraţiei de patrimoniu şi venituri prevăzut în anexă la proiectul de ordin postat pe site-ul MFP vizează strict acele persoane fizice care în urma unor verificări documentare prealabile amănuntiţe a tuturor informaţiilor deţinute şi obţinute de ANAF referitoare la veniturile declarate de acestea comparativ cu acumulările lor patrimoniale urmează să fie supuse unei verificări fiscale efective pentru că prezinta un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor după ce în presă a fost vehiculată informaţia potrivit căreia toţi românii vor depune declaraţie de avere din 2014.

În concluzie, solicitarea depunerii declaraţiei de patrimoniu şi venituri nu se va face către toate persoanele fizice şi nici măcar către toate persoanele fizice independente supuse inspecţiei fiscale obişnuite, ci numai către acele persoane care în urma verificărilor prealabile prezintă discrepanţe majore între acumulările de avere şi veniturile declarate.

În proiectul de ordin publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor se aprobă doar modelul declaraţiei de patrimoniu şi de venituri, precum şi elementele de patrimoniu şi de venituri care trebuie declarate de persoana a cărei stuaţie fiscală este verificată.

Procedura de verificare a persoanelor fizice este deja prevăzuta în Codul de procedură fiscală, iar proiectul de ordin nu face decât să definească conţinutul şi modelul propriu-zis al declaraţiei de patrimoniu.

Ce prevede proiectul

Declaraţia de patrimoniu trebuie depusă de persoanele fizice care primesc înştiinţare de la Fisc, stabileşte proiectul Ministerului de Finanţe. Inspectorii ANAF cer documentul numai dacă au suspiciuni în privinţa provenienţei veniturilor.

 „În situația în care aceștia gestionează bani negri sau se ocupă cu tot felul de activități care generează evaziune fiscală, acum iată că există această posibilitate ca autoritatea să solicite și bineînțeles respectvul să genereze acea declarație”, a explicat Ionel Blănculescu, analist financiar și consilier al premierului.

Formularul are şapte pagini şi trebuie completate nu mai puţin de 15 rubrici. De exemplu, trebuie declarate toate terenurile, imobilele și mijloacele de transport deținute de persoana căreia i se cer informații. De asemenea, Fiscul vrea sa aibă şi evidenţa bijuteriilor şi a obiectelor de artă, a căror valoare depășește 15.000 de lei.

Vor trebui declarate inclusiv animalele, dacă valoarea lor este mai mare de acest prag.

Fiscul mai cere detalii și despre cheltuielile personale, valoarea depozitelor și a investițiilor, dar și a datoriilor.

Termenul de depunere a declarațiilor este de 60 de zile de la înștiințarea ANAF.

Dacă Declarația de patrimoniu nu este depusă la timp, persoana este sancționată cu amendă, cuprinsă între 10.000 și 50.000 de lei.

Proiectul, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, îi vizează în special pe cei bogați. Deşi la elaborarea lui a participat inclusiv ministrul liberal al Finaţelor, Daniel Chiţoiu, preşedintele PNL ştie prea puţine despre el.

Nu cunosc forma. Despre ideea de a ne apropia cu Fiscul de tipul instituțiilor occidentale și americane, despre ideea lui Chițoiu o cunosc, cum este formulată hotărârea de guvern, despre care vorbim acum, nu cunosc”, a declarat președintele PNL, Crin Antonescu.

Autoritățile au înființat Divizia de verificare a marilor averi anul trecut, însă până acum nu au fost prezentate public cazuri de mari evazioniști.

Ce trebuie declarat

 - terenuri, clădiri

- mijloace de transport

- bijuterii, obiecte de artă şi de cult, cu o valoare mai mare de 15.000 lei

- animale, inclusiv de rasă, cu o valoare mai mare de 15.000 lei

- conturi şi depozite bancare

- plasamente şi împrumuturi

- poliţe de asigurare, cu excepţia RCA

- cheltuieli personale sau cu persoanele aflate în întreţinere

- datorii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri