Fiscul confirmă: Companiile de stat, cei mai mari datornici la pensii, sănătate, șomaj

Data actualizării: Data publicării:
datorii buget

Mai mult de o firmă din patru are datorii la bugetele de asigurări sociale, de șomaj și de sănătate. Nivelul datoriilor atinge aproximativ un sfert din valoarea totală a acestor bugete.

Un număr de 157.798 angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, potrivit datelor furnizate, marți, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală . Primii șase datornici sunt toți mari companii de stat și datorează impreună șase miliarde lei, adică 37,5%.

Numărul angajatorilor cu restanțe în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj este de 157.798, totalul restanțelor acestora fiind de 15,99 miliarde lei, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Instituția spune că vor fi întreprinse demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanțelor la bugetul de stat.

"Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, conform declarațiilor fiscale, a deciziilor de impunere și a deciziilor de calcul accesorii și obligații fiscale suplimentare emise de ANAF", se menționează în comunicatul instituției.

Conform informațiilor declarate în Formularul 112, la data de 30 septembrie 2017 acești contribuabili aveau 2,07 milioane lei angajați.

Cum sunt clasificați datornicii

Dintre cei 157.798 de angajatori cu datorii la plata obligațiilor de asigurări sociale, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat. Totodată, 7.237 de angajatori din totalul menționat anterior se află în insolvență.

Conform datelor publicate de ANAF, la 30 septembrie, cele mai mari restanțe la bugetele de asigurări de sănătate le aveau Compania Națională a Huilei — 3,733 miliarde lei, Societatea comercială pentru închidere și conservare mine — 941,918 milioane lei, Societatea Națională de Căi Ferate SA — 601,596 milioane lei, Complexul Energetic Hunedoara — 431,329 milioane lei, Societatea Națională a Cărbunelui — 301,681 milioane lei, Romaero — 183,844 milioane lei etc.

Liviu Dragnea, contrazis

Informațiile de marți îl contrazic pe șeful PSD, Liviu Dragnea. Acesta a precizat, luni, că suma datorată de companiile de stat este aproape egală cu cea datorată de mediul privat, el apreciind că informaţia potrivit căreia cei mai mari datornici la asigurările sociale sunt companiile de stat este o informaţie neadevărată.

Solicitat să comenteze faptul că cei mai mari datornici la asigurările sociale sunt companiile de stat, Dragnea a răspuns: „E o informaţie neadevărată”.

„Eu ştiu de la ministerul de Finanţe că este aproape egală suma datorată de companiile de stat cu suma datorată de mediul privat. Asta nu înseamnă că dacă sunt datorii de la companii de stat e de bine sau trebuie ascunse. Şi într-un caz şi în altul datoriile trebuie plătite, că dacă nu plătim datorii nu o să avem bani în fondurile respective – Casă de Sănătate, Casă de Pensii, investiţii”, a spus Dragnea.

Volumul datoriilor este uriaș. Potrivit execuției bugetare pe anul trecut la bugetele de pensii, șomaj și asigurări medicale s-au strâns în 2017 69 miliarde lei ceea ce înseamnă că datoriile reprezintă 23,18% din total.

Citește și ”Top 20 angajatori care nu au plătit contribuțiile salariaților”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri