Fiscul neprietenos, cu legi complicate, anihilează efectul pozitiv al taxelor mici

Data publicării:
aglomeratie fisc oameni

Poți avea taxe oricât de mici că economia va rămâne necompetitivă, dacă relațiile cu Fiscul se bazează pe o legislație complicată și pe lipsă de colaborare. Aceasta este principala concluzie ce se desprinde din ancheta bianuală „Indicele Percepției asupra Mediului de Afaceri”, derulată de către Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și ale căror rezultate au fost făcute publice miercuri.

În ultimele luni mediul de afaceri a beneficiat de mai multe scăderi de taxe. TVA a scăzut la 20% de la fostul nivel de 24%, CAS s căzut în toamnă cu 5 puncte procentuale iar impozitul pe dividende

s-a micșorat și el la începutul acestui an la 5%, de la 16%. Cu toate acestea, investitorii străini nu au o părere bună despre fiscalitatea din România. ”În pofida reducerii de taxe, 70% din membrii FIC descriu sistemul de taxare drept necompetitiv față de alte țări”, spun autorii cercetării.

Cum este posibil un astfel de paradox? ”Rezultatul pare surprinzător, dar este cauzat de larga birocrație care caracterizează relația cu autoritățile fiscale”, spune FIC. O proporție de 70% dintre cei chestionați consideră sistemul legislativ prea complicat.

Nu doar birocrația și lipsa de amabilitate a funcționarilor Fiscului trag în jos mediul de afaceri. Transparența și aplicarea arbitrară a politicilor este considerată o altă problemă severă sau moderată de către 80% dintre cei chestionați, legislația este mai împovărătoare, cred 73% dintre cei întrebați, în timp ce 90% văd România ca o țară moderat sau foarte birocratică. Judecățile sunt comparative, referința fiind celelalte țări în care fac afaceri companiile celor chestionați.

Aproape la fel de prost stă România și la capitolul infrastructură. Aroape 67% dintre cei întrebați văd România puternic sau modest necompetitivă din punct de vedere a infrastructurii și doar 13% cred că stăm bine.

În pofida opiniilor critice, 60% dintre investitorii FIC se așteaptă la o creștere a veniturilor lor în 2016 și doar 15% cred că acestea se vor contracta. Forța de muncă calificată este un puternic avantaj competitiv pentru România, spun 75% dintre cei chestionați. Un procentaj de 43% din repondenți cred că vor face angajări, iar o treime, adică 34%, urmează să facă investiții, în timp ce peste jumătate, adică 55%, estimează că vor crește exporturile.

FIC dă un mesaj. Dacă dezvoltarea infrastructurii presupune costuri bugetare suplimentare, predictibilitatea legislativă nu costă. ”FIC solicită autorităților din România să facă progrese rapide în această direcție. Centrul unic de informare asupra inițiativelor legislative aflate în consultare publică și publicarea execuției bugetare sunt pași importanți care trebuie extinși în alte direcții”, spun investitorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri