Sari la conținut

Fiscul se modernizează. ANAF a început să trimită înștiințări de plată online

Ca să scape de cozile de la ghişee, mii de români şi-au făcut cont pe site-ul Fiscului, în "Spaţiul privat virtual". Serviciul online a fost lansat în urmă cu patru luni şi pare să funcţioneze eficient, atâta vreme cât unii utilizatori au primit deja în cont note de obligaţii de plată pentru anii anteriori.

Izabela Stoicescu: Deciziile de impunere anuală, care anterior se comunicau prin poştă, acum se comunica electronic, online şi ele devin, practic, bune de plată.

Mulţi utilizatori nu ştiu că notificările primite direct în contul de pe site-ul ANAF semnalează plăţi restante. Specialiştii în fiscalitate spun că, odate acceptate condiţiile de folosire a serviciului online, contribuabilul trebuie să se aştepte chiar şi la somaţii.

Adrian Benţa, consultant fiscal: Dacă eu, contribuabil, am acceptat să comunicat electronic cu ANAF-ul, în momentul în care am dat adresa de e-mail, atunci de la data la care a intrat comunicarea de plată se consideră realizată comunicarea.

Utilizatorii trebuie să fie atenţi şi la adresele de e-mail furnizate, pentru că cele înregistrate pe domeniul Yahoo nu acceptă mesajele trimise de pe serverele ANAF.

Specialiştii îi sfătuiesc pe utilizatorii site-ului dezvoltat de Fisc să-şi verifice frecvent conturile ca să fie la curent mereu cu obligaţiile de plată şi să nu rămână datori.

Adrian Benţa, consultant fiscal: Dacă veţi primi o decizie de impunere, veţi avea un termen, de obicei este 60 de zile, pentru impozitul pe venit. Acele 60 de zile se socotesc de la comunicare.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aplicaţia online este încă în stadiul de dezvoltare, iar probleme legate de Spaţiul Privat Virtual se pot rezolva prin trimiterea unui e-mail sau printr-un drum făcut la unul dintre sediile Fiscului.