Florin Cîțu: Bani din profiturile companiilor de stat se duceau în bonusuri pentru manageri, excursii, team-buildinguri exotice

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîţu gesticuleaza la pupitru
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a explicat, luni seară, la Digi24, că o parte consistentă din profiturile companiilor de stat erau alocate pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice. El spune că odată cu aprobarea bugetului de stat, acele dividende merg către finanțele țării.

“Banii companiilor de stat pentru investiții rămân. M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină și așa mai departe...la mai multe companii de stat.

Mă surprind aceste informații apărute astăzi, pentru că cine avea curiozitatea din cei care lucrează în aceste companii de stat să citească bugetul aprobat de Parlamentul României anul acesta vedea foarte clar că spune acolo că așa se va întâmpla, dividendele vor merge la bugetul de stat. Este și o sumă estimată pentru acele dividende. Nu este o surpriză. Nu afectează planurile de investiții ale acestor companii. Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii și team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de țări exotice.

Decizia a fost luată la începutul anului, când a fost aprobat bugetul în Parlamentul României.

M-am uitat la planurile de investiții și anul trecut și mi-au spus același lucru, că vor face investiții cu aceiași bani, și n-au făcut. Este o poveste care funcționează ani de zile. Este o poveste a managerilor din companii. De aceea este nevoie de reformă”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta a spus că la buget ar putea intra anul acesta 2 miliarde de lei de la companiile de stat.

Întrebat dacă sunt șefi de companii de stat care iau bonus zeci de mii de euro bonus pe an, premierul a precizat: “Declarațiile de avere sunt publice, puteți vedea acolo. În unele cazuri este inacceptabil”.

Guvernul a adoptat un memorandum care obligă companiile de stat să cedeze grosul profiturilor pe care le-au făcut anul trecut la buget. Practic le cere să renunțe la aproape tot profitul lor și să-l transforme în dividende. Companiile de stat, însă, rămân fără bani de investiţii.

Partenerii noștri