Sari la conținut

FMI a îmbunătățit estimările privind avansul economiei românești

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Actualizare 20.00. Premierul Victor Ponta reacție pe Facebook după anunțul FMI. „Vești de la FMI - ‪‎România‬ merge mai bine decât se preconiza! (și o să aud din nou că Doamna Gorghiu, Labradorul Vasile și Premierul Fantomă „to be elected”(n.red. care urmează să fie ales) îmi cer și pentru asta demisia)!”, scrie premierul pe pagina de Facebook.

Vești de la FMI - #România merge mai bine decât se preconiza! (și o să aud din nou ca Dna. Gorghiu, Labradorul Vasile și...

Posted by Victor Ponta on Tuesday, October 6, 2015

Conform celor mai recente estimări ale FMI, publicate la Lima, unde FMI organizează zilele acestea reuniunea sa anuală, Produsul Intern Brut al României ar urma să crească cu 3,4% în acest an și cu 3,9% în 2016, comparativ cu o creștere de 2,7% în 2015 și 2,9% în 2016, cât estima în primăvara acestui an.

FMI consideră că regiunea Europei emergente, unde este inclusă și România, a profitat de pe urma scăderii prețului petrolului și a revenirii graduale din zona euro. „Creșterea rămâne relativ robustă în Europa Centrală și de Est, cu Ungaria, și Polonia înregistrând ritmuri de creștere de 3% și chiar mai mari, dar mai slabă în Europa de Sud Est (cu excepția României)”, se arată în raportul FMI.

Pe de altă parte, FMI și-a revizuit semnificativ în scădere estimările privind evoluția prețurilor de consum în România, acestea urmând să ajungă în teritoriul negativ (minus 0,4% în 2015 și minus 0,2% în 2016), față de o creștere de 1,0% în 2015, respectiv 2,4% în 2016, cât estima în primăvară. Situația este similară în cazul deficitului de cont curent, unde estimările FMI au fost revizuite în jos până la minus 0,7%, de la 1,1%, pentru 2015 și la minus 1,5%, de la plus 1,5%, pentru 2016.

La nivel global, Fondul Monetar Internațional și-a redus, marți, estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an și anul viitor, atrăgând atenția asupra „riscurilor crescute” legate de încetinirea economiei chineze și a altor mari state emergente. Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,1% în acest an și cu 3,6% în 2016, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estima în luna iulie a acestui an.