FMI cere studiu de impact la Legea insolvenței persoanelor fizice

Data publicării:
fmi-1

Reprezentanţii FMI au trimis o scrisoare Băncii Naţionale după ce Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a demarat discuţiile asupra legii insolvenţei.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

"O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele", se arată în scrisoarea FMI transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov.

În document se precizează că o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită.

"Sfătuim autorităţile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (...) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare", se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea a mai fost transmisă preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Deocamdată, parlamentarii care trebuie să finalizeze proiectul s-au reunit pentru a analiza şi a discuta propunerile şi obiecţiile trimise deja de instituţiile implicate.  

De altfel, delegaţia Fondului Monetar Internaţional vine mâine în România. Oficialii FMI vor face o a treia evaluare a acordului cu România.

Reprezentanţii Fondului, cei ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale vor evalua progresele făcute de Guvern, dar şi măsurile pentru anul acesta. Misiunea FMI va rămâne în România până pe 10 februarie.

România are cu FMI un acord stand-by de tip preventiv de două miliarde de euro, aprobat în 2013. Acordul ar urma să se încheie anul acesta, în septembrie. 

Legea insolvenţei, blocată de orgolii politice

Parlamentarii Opoziţiei din Comisia Juridică spun că proiectul de lege privind insolvenţa ar fi putut ajunge deja în plen, dacă şi Puterea ar fi dorit asta. „Majoritatea parlamentară nu doreşte o soluţie pentru cetăţenii care sunt într-o situaţie disperată şi au credite în franci elveţieni”, spune Gabriel Andronache, deputat PNL.

Acuzaţia este demontată de social-democraţi. O vrem, dar nu pe genunchi. Nu îi înţeleg, probabil că vor să ajungă la guvernare”, spune Ciprian Nica, deputat PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri