FMI: Mare parte din fondurile UE pentru relansarea economică trebuie acordate prin subvenții, nu împrumuturi

Data publicării:
bani, fonduri UE, euro
Parlamentul European şi ţările UE au stabilit bugetul pentru 2022. Foto: Getty Images

O parte substanţială din viitorul pachet al UE pentru relansarea economică după pandemia de coronavirus trebuie să fie sub formă de subvenții, mai degrabă decât împrumuturi, a declarat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, citată de Reuters.

"Altfel nu va promova revenirea economiei", a adăugat Gita Gopinath pentru revista germană Der Spiegel.

Liderii UE au convenit în aprilie să pună la punct un fond de urgenţă în ideea de a ajuta blocul comunitar să îşi revină din pandemia de coronavirus, însă detaliile finale nu au fost stabilite încă, potrivit Agerpres.

România se situează printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate. Fondul prezentat de Comisia Europeană este în valoare de până la 750 de miliarde de euro.

Executivul european a alocat pentru România suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentând granturi. Pe lângă granturi, statele membre UE vor beneficia şi de împrumuturi. În cazul României, planul Comisiei prevede împrumuturi în valoare de 11,580 miliarde de euro, astfel că suma totală alocată ţării este de 31,206 miliarde de euro.

Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri