FMI: România, pândită de pericolele inflației și datoriei externe

Data publicării:
logo FMI

Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe, spune un oficial FMI, Washington.

Guvernul ar trebui să retragă stimulul fiscal și să reducă deficitul bugetar, în condițiile în care economia crește peste potențial și există riscul aprinderii inflației și al dezechilibrării poziției externe a țării, a declarat, într-o discuție cu Profit.ro, Emil Stavrev, director adjunct al Departamentului European al FMI, responsabil cu economiile emergente.

Emil Stavrev s-a aflat la București împreună cu o delegație de la Washington a Fondului, pentru a prezenta, la Banca Națională a României, un raport regional privind starea economiei și reforma în sistemul judiciar.

Economia României a crescut cu 8,8% în trimestrul trei, raportat la aceeași perioadă din 2016, cifră record după 2008, care aduce din primele 9 luni la 7% față de aceeași perioadă din 2016, cu mult peste estimările economiștilor și ale Comisiei Europene sau ale FMI de la începutul anului. „Creșterea economică este peste potențial”, spune Stavrev. „PIB potențial este sub nivelul de dinainte de criză și creșterile salariale au fost foarte ridicate, de două cifre, inclusiv datorită creșterilor semnificative ale salariului minim și în sectorul public”, adaugă oficialul FMI.

Ce sfaturi dă oficialul Fondului autorităților de la București?

“Având în vedere că economia crește peste potențial, trebuie consolidare. Într-un mod în care sunt păstrate cheltuielile de capital, care creează oportunități pentru locuri de muncă, ridică potențialul economic și asigură creșterea economică pe termen mediu”, spune Stavrev. “Știm că, după criză, creșterea potențială în România, și nu numai, ci în Estul Europei, a scăzut simțitor, de aceea e important să fie implementate reforme structurale pentru a crește productivitatea și creșterea potențială. Eficiența sectorului public ar trebui îmbunătățită și instituțiile și guvernanța ar trebui întărite”, adaugă oficialul FMI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri