FMI: Stabilitatea financiară mondială depinde de Rezerva Federală a SUA

Data publicării:
logo FMI-6

 

"Anticiparea renunţării progresive de către Statele Unite la politica monetară relaxată ar putea obliga unele pieţe să se adapteze şi să scoată la iveală zonele cu excese financiare şi vulnerabilităţi", potrivit raportului semestrial al FMI referitor la stabilitatea financiară mondială.

Perspectiva unei reduceri a achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală (Fed), prin care sunt suplimentate lichidităţile din piaţă a provocat deja în timpul verii o scădere brutală a intrărilor de capital în ţările emergente, care a determinat deprecierea brutală a monedelor acestora şi reducerea surselor de finanţare.

"Ţările emergente se confruntă cu prima retragere de capital durabilă de la prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008", potrivit FMI.

Pe fondul speculaţiilor legate de intenţiile Fed, monedele şi obligaţiunile Braziliei, Indoneziei şi Africii de Sud au fost supuse unor mini-teste de rezistenţă, care au scos în evidenţă o fragilitate sporită.

În cazul unor noi retrageri de capital, ţările emergente ar putea să se confrunte cu creşterea costurilor de finanţare şi o încetinire uşoară a creşterii economice, cele mai expuse fiind Indonezia, Turcia, Brazilia şi Filipine.

În Statele Unite, modificarea politicii monetare nu este lipsită de riscuri, în condiţiile în care dobânzile pe termen lung sunt pe cale să crească, majorând costul finanţării statului şi afectâ1nd creditarea. Potrivit FMI, este o provocare politică majoră, nefiind exclusă creşterea neaşteptată a dobânzilor pe termen lung.

În Europa, stabilitatea financiară s-a îmbunătăţit, dar rămâne fragilă din cauza gradului îndatorării companiilor din sudul zonei euro, care ar putea să exercite presiuni asupra solvabilităţii băncilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri