Fondul Proprietatea, cinci ani de la listarea la Bursă

Data publicării:
bursa de valori bucuresti bvb - captura

Fondul Proprietatea este o agenție a statului român, înființată în 2005, pentru a-i despăgubi pe cei care au fost deposedați de proprietățile și terenurile lor în timpul regimului comunist. Astfel, mai multe persoane au primit acțiuni la Fondul Proprietatea cu o valoare de un leu per acțiune la acel moment.

Istoria Fondului Proprietatea se întrepătrunde cu îmbogățirea nemeritată a mai multor persoane. Cum nu aveau ce să facă cu acțiunile s-a format o piață gri unde au fost tranzacționate. Astfel, valoarea acțiunilor a scăzut foarte mult, se vindeau acțiuni chiar și cu 10 bani, adică cu 90 % mai ieftine decât valoarea lor nominală. Mulți oameni s-au îmbogățit prin acest mijloc.

O altă formă de îmbogățire nemeritată a fost prin supraevaluarea proprietăților și terenurilor. În prezent sunt mai multe dosare deschise la DNA pe numele mai multor oameni de afaceri, printre care și nume sonore ca Alina Bica, fosta șefă DIICOT, pentru retrocedări ilegale. Și acești oameni de afaceri au primit acțiuni la Fondul Proprietatea și au făcut milioane de euro din aceste tranzacții.

Acum, cei care s-au îmbogățit de pe urma acțiunilor la Fondul propietatea nu mai sunt acționari. În acest moment la fondul proprietatea principalii acționari sunt investitori străini. Valoarea unei acțiuni este, în prezent, de 72 de bani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri