FONDURI EUROPENE. Cât costă un expert privat închiriat de stat?

Data publicării:
bani 5-1

România a absorbit mai puţin de trei miliarde de euro bani europeni în şase ani şi din cauza birocraţiei excesive, a calităţii proaste a proiectelor şi a dezinteresului angajaţilor statului care lucrează pe proiectele cu fonduri de la Bruxelles, spun specialiştii.

Experții vor fi închiriați pentru 280 de euro pe zi de la firme de consultanță și, practic, angajatorul încasează respectiva sumă. Însă e un club închis. Experții provin de la 38 de firme, plus o persoană fizică autorizată.

Unele firme sunt înregistrate în sate de pe lângă București

Firmele au fost alese de Ministerul Fondurilor Europene, care va încheia contracte de consultanță. În listă sunt doar câteva nume de firme cunoscute, KPMG sau Adecco, însă lista e plină de firmulițe de apartament. Sau de curte, căci sunt și societăți înregistrate în sate de pe lângă București.

Contactată de reporterii Business Club, singura persoană fizică autorizată din listă, Cătălin Oprișanu, a refuzat orice dialog și a închis telefonul.

Închirierea experților se va face pe doi ani, iar costurile totale vor fi de circa 8 milioane de euro, care vor veni din fonduri europene și de la buget. Iar aceasta este suma la prima strigare, căci în funcție de nevoi se poate suplimenta.

Dragoş Jaliu, expert în fonduri europene, spune că din 2008 încoace aproape toate evaluările au fost externalizate către firme de consultanță care aveau experți. „Asta nu înseamnă că au fost mai rapizi în evaluare. Au fost cazuri când evaluările au durat un an jumatate, doi ani”, arată Dragoș Jaliu.

Ce condiții trebuie să îndeplinească experții

Statul așteaptă de la acești experți să verifice o cerere de rambursare în cel mult cinci zile lucrătoare și o cerere de finanțare în maximum 15 zile lucrătoare. Cum e vorba de stat, se stabilesc termene clare, dar... merge și cu depașiri. Se pot prelungi în cazuri justificate, căci este posibil ca experții să fie prea încărcați de muncă.

Interesant este ca nu există vreo condiție ca respectivii experți să fie anagajați ai firmelor de consultanță. Societațile trebuie doar sa propună persoane care să lucreze pentru stat, ceea ce deschide larg ușa pentru slujbe bine plătite la stat.

Externalizarea serviciilor de consultanță pe fonduri europene aduce însă în discuție oamenii angajați special la stat pentru așa ceva, oameni care aveau salarii peste media din ministere.

Argumentul invocat pentru angajarea acestor experți privați este că guvernul face un efort pe ultima sută de metri pentru a nu pierde 6,5 miliarde euro din fondurile europene.

Problemele nu au fost că nu am avut noi bani de cofinanțare, câteodată a fost și această problemă. Pe primul plan a fost lipsa de stimulent, dezorganizarea internă și faptul că sunt puși să muncească oameni care nu câștigă nimic, adică funcționari publici care nu câstigă nimic dacă-și pun capul la bătaie”, spune expertul Sorin Ioniță.

Pentru a nu pierde bani, autorităţile de la Bucureşti trebuie să atragă într-un an ce nu au reuşit în cinci, adică şase miliarde de euro.  


România, alături de Slovacia, ar putea beneficia de un an în plus pentru a cheltui fondurile disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene ce ofera o mai mare libertate de a cheltui și de a solicita bani. Rata de absorbție a fondurilor europene era mai mică de 15% la jumatate lunii mai. S-au cheltuit 2,7 miliarde de euro dintr-un total disponibil de 19,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri