Fost șef al Fiscului desființează strategia economică șoc a PNL

Data actualizării: Data publicării:
scadere-bursa-economie-globala_shutterstock_349461494

„Idealism de bibliotecă” și „necunoaștere a realității”. Astfel etichetează Gelu Ștefan Diaconu, fost șef al Fiscului, măsurile economice care, spune Florin Cîțu, vicepreședinte al PNL, vor fi puse în practică imediat cum acest partid va ajunge la guvernare.

Partidul Național Liberal va pune în practică mai multe măsuri economice cum va ajunge la guvernare, unele în „primele 24 de ore”, alte în prima lună, potrivit postării de luni a lui Florin Cîțu, vicepreședinte PNL, pe un site de socializare.

Dar care sunt măsurile propuse de acesta?

În primele 24 de ore:

- anularea TVA defalcat
- eliminarea supraaccizei combustibil
- anularea supraimpozitării contractelor part time
- plata contribuţii sociale doar pentru venituri din salariu (eliminarea obligativităţii plăţii contribuţiilor pentru veniturile din bonus sau chirii, de exemplu).
- creşterea contribuţiei de la 3.7% la 6%, în prima fază, la Pilonul II de pensii

În primele 30 de zile:

- îngheţarea subvenţiilor şi programelor de ajutoare/garanţii de stat. Dacă în urma analizelor se arată că la un un leu cheltuit de stat prin aceste programe se aduc în economie cel puţin 1.1 lei, atunci acele programe rămân. Altfel, aceste mite electorale finanţate din banii contribuabililor dispar.

- Retorica pozitivă la adresa antreprenorilor şi a investitorilor.
- Rescrierea de la zero a codului fiscal - cel mult 7 taxe, eliminarea majorităţii deductibilităţilor (principiul TMBM- taxe mici baza mare).
- Sistem de pensii bazat doar pe contributivitate
- Dezvoltarea sistemului de pensii private pentru a prelua majoritatea pensiilor din economie.
- Creşterea salariului minim corelată cu productivitatea ( eliminarea deciziei politice).
- Veniturile din exploatarea resurselor naturale să rămână la autorităţile locale.
- Eliminarea barierelor de intrare pe pieţele din România ( reducerea numărului de autorizaţii, maxim 30 zile pentru eliberare). Inclusiv (sau mai ales) pe piaţa financiar-bancară.
- Schimbarea legii insolvenţei, ieşirea companiilor falimentare de pe piaţă să se facă mult mai rapid (astfel resursele din economie, capital, forța de muncă nu rămân blocate).

Măsurile sunt în bună parte inaplicabile sau cu efecte negative importante asupra bugetului, a comentat marți Gelu Ștefan Diaconu, fost șef al Fiscului.

„Enunţurile (...) îmi provoacă o mare îngrijorare (...) pot avea consecinţe imediate în agravarea moştenirii lăsate de PSD (dezechilibrarea indicatorilor stabilităţii macroeconomice). Practic, necunoaşterea mecanismelor concrete, din viaţa de zi cu zi”, spune Diaconu.

El afirmă că doar implementarea: eliminării supraaccizei, plata  contribuţiilor numai la veniturile din salarii, creşterea contribuţiei la Pilonul II la 6%, fără introducerea altor corecţii în sistem” ar avea un „impact catastrofal instantaneu”. În plus măsurile trebuie luate prin lege și nu prin OUG. Diaconu  nu se îndoiește de buna credință a fruntașului PNL și afirmă că se poate face un „cod fiscal rescris cu doar...6 taxe frumoase, pe modelul 6 cai frumoşi!”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri