Fost vice-guvernator BNR: De unde va veni viitoarea criză

Data publicării:
cristian popa bnr - 6192900-Mediafax Foto-Bogdan Danescu

Următoarea criză ar putea veni fie de la datoriile substanţiale care există, fie dintr-o spargere a unei bule bursiere, spune Cristian Popa, fost vice-guvernator BNR.

Partea proastă e că necesarul anual de finanţare al României e de 9% din PIB, a adăugat joi acesta, potrivit Hotnews.ro.

"​Fără să pretind că ştiu cum sau de unde se va întâmpla următoarea criză, cred că cel mai plauzibil scenariu este o corecţie brutală, fie pornită din datoriile substanţiale care există acum, fie din supraevaluarea preţurilor capitalului, cu două consecinţe: una pe clase de active-  o plecare a capitalurilor din statele emergente- iar România să fie lovită printr-o combinaţie de depreciere, simultan cu o creştere a costului capitalului nu doar pentru Stat ci şi pentru mediul de afaceri. Aici trebuie să facem fată dar ,atenţie, necesarul de finanţare al României la nivel anual e de 8-9% din PIB, ceea ce nu e deloc puţin. Pentru ca atunci când creşte major aversiunea la risc, capacitatea de a împrumuta la costuri pe care le poţi suporta funcţional la buget la nivelul statului devine foarte limitată", a explicat joi Cristian Popa, fost viceguvernator  BNR, invitat la Romanian Business Leaders Summit.

"Datoria noastră, a mai adăugat Popa, e să facem lucrurile în mod sustenabile şi predictible pentru că rezilienţa e un lucru foarte puţin apreciat în vremurile bune şi extrem de necesar în momentele proaste în care nu ai spaţiu de manevră şi trebuie să faci ajustări".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri