Frăţia conductelor fără gaz. România, Ucraina şi Moldova vor să scape de dependenţa de gazul rusesc

Data publicării:
gaze multe

Rusia nu face deocamdată probleme României, chiar dacă Gazprom a redus de două ori livrările. Premierul Republicii Moldova ştie însă că prin gazoductul Iaşi-Ungheni nu curge niciun strop de gaz şi că depinde sută la sută de Moscova. Nici ucrainenii nu stau mai bine. Au peste 10 miliarde de dolari datorie la Federaţia Rusă, iar producătorul de gaze i-a ameninţat de multe ori că opreşte robinetul.

Visul european al Euromaidanului nu va ţine de cald ucrainienilor în această iarnă. Kievul a făcut rezerve de 8 miliarde de mc de gaze, de trei ori mai mari decât rezervele României. Aceste rezerve ajung însă o singură lună dacă Rusia închide robinetul.

Suntem extrem de nemulţumiţi de problema gazelor în ceea ce priveşte posibila lor întrerupere de către Gazprom. De aceea cred că împreună putem rezolva problemele energetice, politice şi de securitate”, a spus premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

Premierul Ucrainei speră ca peste cinci ani ţara sa să scape de dependenţa de gazul rusesc. Ajutorul ar putea veni prin conductele din Ungaria, Polonia sau România. Dar România poate exporta în acest moment gaze doar către Republica Moldova.

„Mă refer la proiecte de infrastructură în zona energiei, iar interconectarea cu vecinii noştri ne ajută să avem o independenţă care să nu ţină cont de interesele altor ţări, ci doar a celor trei ţări pe care le reprezentăm”, a spus și premierul Victor Ponta.

România poate exporta gaze doar prin conducta Iaşi-Ungheni şi doar o cincime din gazul necesar Moldovei. Cum Ucraina are un consum de două ori mai mare decât al ţării noastre, chiar şi un gazoduct care să ne lege de Kiev nu ar fi suficient pentru a salva ţara vecină. Soluţiile rămân aşadar tot la mâna ruşilor. O salvare ar fi găsirea unor surse alternative de gaze naturale lichefiate în Marea Caspică sau schimbarea strategiei

40% din cantitatea de gaze care ajunge în Europa, trece prin Ucraina, însă Rusia poate decide în orice moment reducerea livrărilor, inclusiv pentru ţara noastră, aşa cum s-a întâmplat deja în două rânduri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri