Frigul de afară scoate mai mulți bani din buzunare. Preţul gigacaloriei sau al energiei electrice ar putea creşte

Data publicării:
gigacalorie caldura calorifer scumpiri sursa foto digi24-1

În Bucuresti preţul gigacaloriei este de 170 de lei, fiind printre cele mai mici din ţară. Însă, costurile mari pe care le-au avut termocentralele în ultima săptămână ar putea forţa edilii să ceară majorarea tarifelor.

Din cauza frigului de afară o centrală termică consumă cu 40.000 metri cubi de gaz, în plus, în fiecare zi. Asta înseamnă că pentru o săptămână geroasă nota de plată pentru gazul suplimentar ajunge la 1,5 milioane de euro.

Problemele sunt şi mai mari: unele CET-uri nu mai pot încălzi cazanele de apă doar cu gaz.

Dacă temperaturile duc la scăderea presiunii în conductă, în fiecare termocentrală utilizăm păcura. Păcura este mult mai scumpă decât gazul natural. Deci dacă costurile o iau razna este foarte posibil ca ANRE în baza metodologiei să acorde nişte creşteri ori la energie termică, ori la energie electrică”, a declarat Emilian Mateescu, director tehnic Elcen.

Cu alte cuvinte, autorităţile pot decide scumpirea gigacaloriei sau curentului electric în orice moment.

În ţară, facturile din decembrie au fost în multe oraşe mai mari decât cele din 2012, chiar dacă temperaturile au fost mai ridicate. Asociaţiile de locatari dau vina pe firmele de termoficare care au furnizat căldură ca într-o iarnă geroasă, deşi afară erau 15 grade. Cele mai mari valori ale facturilor au fost în Arad, Constanţa şi Timişoara.

Dacă se livrează agent termic la 50 de grade când afară este cald, eu consider că majoritatea blocurilor nu au nevoie de această căldură şi ajungem să avem facturi mult mai mari”, a afirmat Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiei de Locatari din Timişoara.

„În mod normal în bloc temperatura care intră în calorifere este în jur de 60 de grade. Temperatura asta mai mare sau mai mică pe coloana blocului se poate realiza şi de la subsolul blocului din cauza asociaţiei de locatari”, a mai spus Emilian Mateescu.

Conductele din blocuri aparţin locatarilor şi ar trebui izolate sau schimbate pentru a nu mai pierde căldură, recomandă autorităţile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri