Sari la conținut

FT: Germania, Franţa şi Italia au cerut Bruxelles-ului drept de veto pentru preluările chineze de companii high-tech

Germania, Franţa şi Italia au cerut autorităţilor de la Bruxelles să le acorde dreptul de veto asupra preluărilor de companii high-tech de către companiile din China, semn al creşterii protecţionismului faţă de investiţiile chineze în cele mai sensibile industrii europene, relatează Financial Times.

industrie hi tech

Ministerul german al Economiei a anunţat că cele trei guverne au trimis o scrisoare comisarului pentru Comerţ Cecilia Malmstrom, pentru a deschide o dezbatere pe această temă, potrivit News.ro.

Scrisoarea cere crearea unei baze legale pentru ca guvernele naţionale să poată interveni în investiţiile directe care sunt controlate de stat.

Germania şi alte state europene „ar trebui să aibă drepturi sporite de a investiga preluările de companii şi, dacă este cazul, să le blocheze”, se arată în scrisoare.

Problema o reprezintă acordurile care sunt incorecte pentru că sunt finanţate cu fonduri de stat sau au ca scop cumpărarea unor tehnologii importante.

Germania a fost prima ţară care a anunţat toamna trecută că vrea reguli noi ale UE pentru obţinerea unor prerogative sporite pentru blocarea preluărilor de către investitori chinezi.
Iniţiativa poate avea însă şanse mai mari de succes odată cu participarea Franţei şi Italiei, a doua, respectiv a treia mare economie din zona euro.

O serie de tranzacţii ale unor companii chineze au provocat îngrijorare în Germania că unele dintre cele mai apreciate tehnologii vor ajunge în proprietate chineză.

Aceste temeri au atins un nivel maxim în 2016, odată cu achiziţia de 4,5 miliarde de dolari a producătorului de roboţi Kuka de către producătorul chinez de aparatură electrocasnică Midea.

Cancelarul german Angela Merkel s-a plâns la momentul respectiv de lipsa reciprocităţii, afirmând că firmele germane care vor să investească în China întâmpină o serie de obstacole, cum ar fi condiţia de a înfiinţa companii mixte cu parteneri chinezi.

Un studiu recent realizat de Ernst&Young arată că investiţiile chineze în Germania au crescut de la 530 de milioane de dolari în 2015 la 12,6 miliarde de dolari anul trecut. Germania a fost destinaţia preferată a investiţiilor chineze în Europa, cu 68 de preluări în 2016.