Funcționarii stăteau la cafele. Fermierii au pierdut sute de milioane de euro

Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-4

Unul din motivele pentru care se pierd contracte din bani europeni este pus pe seama funcţionarilor care le pun chiar ei beţe în roate românilor care depun proiecte.

La Timişoara, la depunerea cererilor de plată, beneficiarii stăteau în stradă, în ploaie, iar funcţionarii noştri, picior peste picior, cu cafele. Sunt multe lucruri mărunte la prima vedere, dar care tracasează beneficiarii, care de multe ori renunţă să depună cererile. Chiar am analizat şi am văzut că foarte mulţi dintre funcţionarii noştri încearcă să găsească motive de blocare a solicitarilor pentru a obţine foloase necuvenite”, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Iar acest lucru nu trece neobservat de oficialii europeni.

Bruxelles-ul e partenerul nostru cu o singură condiţie: să respectăm regulile. Când vedeţi sancțiuni, să vă întrebați de zece ori ce a făcut România de e certată de Bruxelles”, a avertizat, joi, președintele Traian Băsescu.

Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, are, la rândul său, un sfat: „Vorbim de Înalta Poartă de la Bruxelles... ce face şi cum spânzură. Oricât ar fi o Poartă, tot are clanţă o poartă, important e să o găseşti şi să treci dincolo”.

Birocrație excesivă

La Ministerul Agriculturii au fost reziliate anul trecut contracte în valoare de 800 de milioane de euro. Cei care totuşi se încumetă să mai depună proiecte ca să ia bani de la Uniunea Europeană se lovesc de birocraţia excesivă.

Nu mai fac niciun program de aici înainte, că nu mai am încredere în aceste organisme care atribuie fonduri europene. Îmi pare foarte rău că am muncit atât de mult la acest proiect, cu depunerea lui, a fost în formă proiectul și din fașă județul Teleorman l-a respins”, mărturisește fermierul Ion Crăciun.

Conducerea ministerului susţine însă că funcţionarii nu mai fac faţă numărului mare de dosare.

În 2010 s-a tăiat din salarii și din numărul de personal cu 10%, s-a diminuat capacitatea funcționarilor de a evalua proiecte. Cred că dacă vrem să punem prioritate pe accesarea de fonduri europene trebuie să vorbim de întărirea capacitătți de evaluare a proiectelor respective”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Anul acesta, dacă cei care au încheiat contracte nu vor face o cerere de rambursare a banilor investiţi până în septembrie, există riscul să le fie reziliate contractele.

Citiți și: Previziuni sumbre pentru agricultura din 2013

Agricultura tradițională cu sapa versus agricultura performantă cu utilajele

Dacian Cioloş, despre Bruxelles ca Înalta Poartă: „Oricât de înaltă ar fi, tot are o clanţă pe undeva”

Fonduri UE pentru agricultură. Românii au atras 4,9 miliarde din 5,5 miliarde euro

UE vrea să interzică sădirea de semințe din gospodăriile fermierilor


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri