Gabriel Biriș: Pentru angajați și angajatori în niciun caz nu vorbim de creșteri de taxe

Data actualizării: Data publicării:
biris la digi

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a dat asigurări, la Digi24, că în controversatul proiect de modificare a Codului fiscal - intens dezbătut în presă în ultimele zile – nu este vorba despre creșteri de contribuții la angajat și angajator, ci doar de o reașezare în scopul simplificării legislației. El a negat, de asemenea, că ar exista neconcordanțe între declarațiile sale și cele ale șefei sale, ministrul Anca Dragu.

În ultimele săptămâni s-a lucrat foarte intens la soluții de simplificarea, eficientizare a legislației fiscale. Noul Cod fiscal are multe lucruri bune, dar are și lacune.Este absolut regretabil că acest proiect, aflat într-o discuție internă în Ministerul de Finanțe, a fost scurs pe surse înainte de a fi explicat, pentru că sunt anumite chestii care, într-adevăr, puteau naște - și iată că au născut – discuții”, a declarat Gabriel Biriș în emisiunea „24 de minute”.

Pentru mine personal este absolut surprinzător cum s-a putut într-un timp atât de scurt, vorbim de câteva ore, ca lideri de opinie să înceapă să vorbească despre un proiect de 100 de pagini. Cum au avut timp să-l citească, cum au avut timp să-l înțeleagă, cum au avut timp să facă toate conexiunile? Pentru că e foarte tehnic. E foarte periculos pentru noi ca nație să tot vorbim despre lucruri pe care nu le înțelegem”, spune secretarul de stat în Ministerul Finanțelor.

În opinia sa, acum nu este cel mai potrivit moment pentru modificări de substanță ale legislației fiscale, iar ceea ce a apărut în presă era o variantă de lucru. „Poate nu tot proiectul acela era o decizie care să meargă prin ordonanță de urgență. Putea foarte bine ca o parte a lui să fie propus spre adoptare Parlamentului ca proiect de lege. Important e ca munca și ideile bune de acolo să fie folosite, chiar dacă nu acum, să fie rafinate și o să fie mai bine tuturor”, a spus Gabriel Biriș.

El a negat că ar fi o contradicție între declarațiile sale și cele ale ministrului, dar a recunoscut că nu au vorbit de la începutul scandalului, pentru că secretarul de stat a fost într-o deplasare externă. „Ministrul a spus foarte corect tot ce a spus. Același lucru îl spun și eu: nu pomenim în acest proiect de o creștere de contribuții, ci doar de simplificare și reașezare. Pentru angajați și angajatori în niciun caz nu vorbim de creșteri de taxe”, a dat asigurări secretarul de stat.

Un exemplu concret pentru un salariu de 1.000 de lei

Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, spune că proiectul de modificare a Codului fiscal, care s-a scurs în presă și a dat naștere unor controverse aprinse, nu prevede o creștere a contribuțiilor nici la angajat, nici la angajator, ci doar o reașezare a lor, pentru mai multă echitate. El a explicat concret, la Digi24, cum s-ar materializa modificările propuse în proiect în cazul unui venit mediu brut de 1.000 de lei. De la 5,5 la 8,9 la sută ar urma să crească contribuția la asigurările de sănătate și de la 10,5 la 21,7, procentual, contribuția la pensii, însă aplicate la o bază mai mare de impozitare, de 1.210 lei.

În momentul de față, angajatul plătește – la un salariu brut de 1.000 de lei – o contribuție de 5,5 la sută la sănătate și 10,5 la pensie, deci în total 160 de lei. Deci, angajatul rămâne cu un venit brut de 840 de lei. Asta e ceea ce-l interesează pe angajat. Angajatorul mai plătește 5,2 la sută la sănătate, 15,8 la pensii, deci mai plătește încă 21 la sută, deci 210 lei. Pe angajator nu-l interesează brutul, îl interesează total costuri. Contribuțiile angajatorului sunt de fapt contribuții plătite pentru angajat și suportate din munca angajatului.

Pe angajator asta îl interesează: 1.210 lei. Pe buget – 160 plus 210, adică 370 lei.

Prin formula de ajustare, brutul devenea 1.210, înmulțim cu 30,6 la sută, dă 370. Deci contribuția crește de la 5,5 la 8,9 la sănătate, și de la 10,5 la 21 la sută la pensii, însă aplicate asupra unei baze mai mari, pentru că introduceam o formulă de modificare a brutului în Măsuri tranzitorii.

Sunt aceiași bani și la angajator, și la angajat, și la buget, a explicat Biriș la Digi24.

Urmăriți AICI înregistrarea întregii emisiuni „24 de minute”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri