Gaură la GDF Suez din contracte de consultanță și management

Data publicării:
Engie

Fondul Proprietatea cheamă în judecată administratorii Engie România (fostă GDF Suez) pentru contracte păguboase de consultanţă și management.

Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea (FP), a cerut convocarea Adunării Acţionarilor Engie România (fost GDF Suez România / Distrigaz Sud), solicitând administratorilor companiei să prezinte un raport în care să explice contractele de management şi consultanţă, estimate la 12,9 mil. lei (2,9 mil. euro), încheiate în perioada 2011-2015 cu acţionarul majoritar, respectiv Engie SA (fostă GDF Suez).

De asemenea, Fondul a depus o cerere de chemare în judecată în faţa Tribunalului Bucureşti împotriva membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorilor ENGIE România pentru recuperarea daunelor cauzate companiei prin aprobarea, încheierea şi executarea contractelor de  servicii  de management şi consultanţă menţionate anterior.

Membrii consiliului de administraţie şi directorii împotriva cărora au fost iniţiate acţiuni în justiţie sunt Eric Joseph Ştab, Grzegorz Gorski, Alain Marie Louise Janssens, Olivier Bloeyaert, Mihai Adrian Albulescu, Gelu Ştefan Diaconu, Maria Gabriela Horga, Pierre Marie Paul Chatain, Bart Josef Irma Boesmans, Valerie Marie Laure Limpens şi Simona Claudia Dobre.

Reprezentanţii FP consideră că respectivele contracte au reprezentat un conflict de interese şi o încălcare gravă a principiilor guvernantei corporative.

Fondul deţine 12% din acţiunile Engie România, pachet evaluat la 453,3 mil. lei şi reprezentând 4,2% din activele FP. Pe baza informaţiilor limitate care au fost furnizate de către Companie, Fondul consideră că aceste contracte pentru servicii de management şi consultanţă cu acţionarul majoritar nu au fost nici necesare, nici adecvate, câtă vreme Compania are propriul Consiliu de Administraţie şi proprii directori, care au fost numiţi de Adunarea Generală a Acţionarilor cu scopul de a lua decizii de management şi a acţiona în interesul companiei şi al tuturor acţionarilor săi şi nu în beneficiul acţionarului majoritar”, menţionează, într-un comunicat de presă, oficialii Fondul Proprietatea.

FP consideră că încheierea acestor contracte de servicii poate fi considerată un abuz de putere din partea acţionarului majoritar, România Gas Holding BV, acţionând în interesul companiei subsidiare ENGIE SA şi nu în interesul Engie România şi al investitorilor săi. În acest sens, contractele sunt considerate inutile, iar preţul plătit de Engie România către ENGIE SA pentru serviciile de management şi consultanţă a fost nejustificat.

În ultimii 5 ani, au fost numeroase ocazii când Fondul a adus la cunoştinţa conducerii ENGIE România SA natura abuzivă a acestor contracte. Fondul a solicitat conducerii clarificări suplimentare şi, de asemenea, încetarea acestei practici. Suntem încântaţi să subliniem faptul că, urmare a acţiunilor noastre, contracte precum cele identificate de Fond nu au mai fost încheiate începând cu anul financiar 2016”, au mai declarat reprezentanţii Fondul Proprietatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri