Gazprom deschide benzinării în România

Data publicării:
21122012 20m 20gazprom-39962

Compania Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, a deschis prima benzinărie din România, dar planurile petroliștilor ruși nu se opresc aici.

Marea Neagră este traversată de zeci de vapoare încărcate cu petrolul esticilor care au benzinării în România. Din Azerbaidjan, Kazahstan și Rusia, țițeiul ajunge în Constanța, iar de aici în rafinăriile Petromidia și Petrotel. Kazacii de la Rompetrol dețin cea mai mare rafinărie din România, iar rușii prelucrează petrolul la Ploiești.

Și azerii au deschis mai multe stații în Nord-Vestul țării, iar acum, Gazprom intră oficial în România.

Strategia de prețuri

La 25 de kilometri de Sibiu, în dreptul localității Vestem se fac ultimele finisaje la benzinăria gigantului rus Gazprom. Rușii nu au venit cu o politică de prețuri mai mici decât cele existente deja pe piață. La pompă, prețurile sunt puțin mai mari decât cele din alte benzinării.

Gazprom va aduce carburanții procesați din rafinăria deținută în Serbia și vrea alte 80 de stații în jumătatea de vest a țării, pentru că este mai eficient să ai benzinăriile cât mai aproape de rafinărie. Strategul intrării Gazprom în România este un român care a lucrat tot pentru petroliștii ruși, iar potrivit unor surse, Gazprom ar putea prelua stațiile Agip care dorește să părăsească România.

„Acolo la NIS Gazprom lucrează fostul meu director din secția economică Mihai Corbu, e director general și dezvoltă rețeaua pentru a comercializa produsele de la rafinăria din Pancevo”, spune Constantin Tampiza, reprezentant Lukoil în România.

Care e tendința pe piață

Dacă planurile companiilor de la est de România vor continua, atunci numărul benzinăriilor deținute de companiile din Austria, Ungaria și Italia va fi tot mai mic. Iar rușii, azerii și kazacii vor domina această piață.

Compania din Azerbaidjan are în plan să deschidă în România 300 de benzinării. Până acum a preluat 13 stații de la benzinari particulari care au fost deja rebrenduite.

În plus, și compania Petrom dorește să vândă 60 de benzinării anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri