Gazul s-a scumpit. La ce vor mai crește prețurile

Data publicării:
01022013 20gaze-47150

Specialistii spun că la originea tuturor acestor majorări de preţuri stau impozitele mai mari puse de stat petroliştilor.

Prima creştere a preţului energiei va fi aplicată companiilor. Acestea plătesc din această lună cu 5% în plus pentru gazele naturale consumate, urmând ca scumpirea să fie repetată de încă 3 ori anul acesta.

În total, gazele pentru industrie se vor scumpi cu 20%, iar pentru consumatorii casnici cu 10 procente, într-un singur an, iar acesta este doar vârful icebergului.

Primele afectate vor fi fabricile metalurgice, de materiale plastice şi îngrăşăminte care folosesc mult gaz. Speciliştii spun că, în aceste sectoare, vom asista la închideri de secţii şi concedieri.

Apoi, centralele pe gaz care produc apă caldă vor avea costuri mai mari, transferate automat populaţiei. Şi tot populaţia va resimţi şi o creştere a preţului în cazul alimentelor şi al confecţiilor.

„Ţinând cont că societatea noastră arde gaze în valoare de 70 de milioane pe zi, un 20% ar însemna 14 milioane pe zi. Cred că este imposibil de menţinut preţul în aceste condiţii”, a declarat Dorel Axinte, manager fabrică de încălţăminte.

Scumpirile vor ajunge şi în benzinării. După ce statul a pus mai multe impozite companiilor petroliere, acestea vor transfera costurile în preţul carburanţilor.

Peste 1 miliard de lei va încasa statul de la petrolişti şi distribuitorii de energie, însă efectul va fi unul de bumerang: din cauza creşterii preţurilor, consumul se va micşora din nou.

Un consum mai mic va afecta inclusiv bugetul statului pentru că firmele nu îşi vor mai vinde uşor produsele, iar statul va încasa sume mai mici din TVA sau impozitele pe profit şi forţa de muncă.

„Energia de regulă produce un efect de antrenare în toate costurile, pornind de la costurile de producție până la cumpărător. Acest lucru probabil că va avea impact în vânzări”, a afirmat Valentin Ionescu, consultant management.

În afară de creşterea redevenţelor pe care Guvernul o negociază cu Petrom, celelalte modificări au fost introduse de la 1 februarie în codul fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri