Germania, Marea Britanie și Norvegia, pândite de bule speculative în domeniul imobiliar

Data publicării:
norvegia

Cele mai puternice ţări din Europa poartă un risc real de creştere nesustenabilă a preţurilor din imobiliare, arată un raport al agenţiei de rating Moody's.

Germania, Marea Britanie şi Norvegia au cunoscut creşteri care ridică mari semne de întrebare. Cererea creşte, preţurile cresc, randamentele cresc, aşa că tentaţia de a investi şi mai mult în imobiliare urcă exponenţial. E un motor care se alimentează singur, iar BCE îl tot unge.

Din 2010, preţul mediu al caselor din Norvegia a crescut cu 30%. Cele din Germania s-au scumpit cu 25%, iar în Marea Britanie cu 15%. E doar o medie care pierde din vedere extremele, precum capitalele şi oraşele mari, unde piaţa se încinge puternic. Problema e că banii ieftini falsifică adevărata valoare a activelor.

Moody's atrage atenţia că în Londra, Oslo şi Munchen preţurile imobiliarelor sunt puternic supraevaluate. Piaţa imobiliară a Germaniei, care şi-a câştigat reputaţia pentru stabilitate, a cunoscut scumpiri continue din 2009 tocmai mulţumită prognozelor bune ale economiei. Pentru a satisface cererea mare, construcţiile cresc rapid, dar potrivit Moody's, vor trece ani până când oferta va acoperi întreaga cerere. Până atunci, preţurile au şanse maxime să se umfle şi mai departe de valoarea caselor.

Norvegia îşi pune deja întrebări legate de sustenabilitatea pieţei - oficialii spun că dobanzile mici au împins imobiliarele într-o spirală a scumpirilor şi totuşi, banca centrala a continuat să taie dobanda-cheie în încercarea de a stimula economia, mai ales în contextul ieftinirii petrolului, principalul său produs de export. Se câştigă pe o parte, dar se pierde pe cealaltă.

În Marea Britanie, banca centrală a pus pe pauză propria sa tiparniţă. Preţurile s-au mai domolit, dar tendinţa e încă periculoasă. În primele cinci luni ale acestui an, preţul mediu al locuinţelor a crescut cu 5,7% comparativ cu 10,4 în aceeași perioadă a anului precedent. Oficialii văd deja pericolele. Banca centrală a Marii Britanii a spus cu subiect și predicat că întoarcerea la boomul imobiliar de dinainte de criză poate deraia cu totul economia ţării. S-au luat măsuri pentru îngrădirea accesului la creditele imobiliare, dar Moody's arată că efectul este minimal.

Cumpărarea unei case pe credit e încă simplă şi tentantă, mai ales când guvernul dă o mână de ajutor prin programele de subvenţionare a achiziţiilor de case.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri