Goana recuperatorilor după rău-platnici

Data publicării:
barbat ghiseu banca credit captura-1

Pentru a reuşi să îi convingă pe datornici să-şi achite obligaţiile, îi sună pe aceştia de zeci de ori sau îi bombardează cu scrisori de notificare. Totuşi, clientul poate reuşi prin negociere să obţină o rată mai mică decât cea iniţială şi anularea penalităţilor cumulate.

Marian a luat în urmă cu 2 ani un credit de nevoi personale de câteva mii de euro, însă veniturile sale au scăzut, iar el nu a mai putut să îşi plătească ratele. Moment în care au intervenit recuperatorii.

„M-au sunat de mai multe ori, într-un interval mai lung de timp, după care mi-au trimis scrisoare prin poştă. Neavând bani să plătesc au sunat şi la angajator, l-au înştiinţat pe acesta de situaţia mea”, a povestit Marian.

Acesta a acceptat în final o negociere cu recuperatorii.

Băncile vând în special împrumuturile negarantate, precum creditele de consum sau cardurile de credit neachitate.

Motivele pentru neplată de către persoanele fizice sunt de obicei motive sociale: lipsa locului de muncă, schimbări în familie, divorţ, moarte”, a explicat Georg Kovacs, director al unei firme de recuperare.

Firmele de recuperare au în portofolii peste 3 milioane de contracte neachitate de români.

Le cumpără de la bănci sau de la furnizorii de servicii, în medie cu până la 10% din valoarea totală rămasă neplătită de client. Astfel îşi permit să negocieze mult cu datornicul. Acesta poate obţine o rată cu aproape o treime mai mică decât cea pe care a avut-o la creditul iniţial.

Avem o îmbunătăţire a nivelului de recuperări faţă de anul trecut. Anul trecut, rata de neplată a fost de 10,9%, anul acesta este 7%”, a mai spus Georg Kovacs.

Recuperatorii nu îi pot da în judecată pe clienţi pentru neplată sau dacă refuză să negocieze noi rate. Următorul pas este executorul judecătoresc.

Astfel poate să îi oprească conturile, o treime din salariu, pensie, se poate îndrepta şi asupra celorlalte bunuri”, a afirmat Ioana Miu, executor judecătoresc.

Ponderea restanţelor în totalul împrumuturilor a urcat, în luna iulie, la peste 20 la sută, aproape dublu faţă de nivelul înregistrat anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri