Guvernatorul Băncii Poloniei dă România exemplu negativ de creștere economică

Data publicării:
guvernator banca

Adam Glapinski susține că o creștere economică de 3%, specifică Poloniei, este preferabilă alteia de 8%, cum are România, urmată de cădere.

Polonia preferă să aibă o economie în creștere cu 3 procente sănătoasă, pe un interval mai mare, decât să se dezvolte ca România, a cărei economie a crescut cu 8%, dar unde creșterea poate slăbi puternic la un moment dat, iar, în medie, va fi mai mică în câțiva ani, afirmă guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski, într-un interviu pentru portalul local Forsal, potrivit Profit.ro. Polonia a avut în 2016 o creștere economică de 2,9%, iar anul trecut a atins 4,6%. "Este mai bine ca economia noastră să nu crească prea repede, pentru că atunci aceste dezechilibre vor crește în mod natural. Este mai bine pentru noi să avem o rată de creștere de 3% pentru o lungă perioadă de timp decât a ne dezvolta ca România, a cărei economie a crescut cu 8% anul trecut. Acolo, într-un moment, creșterea poate slăbi puternic și, în medie, în câțiva ani, va fi mai mică. Prin urmare, când vine vorba de creșterea PIB-ului în Polonia, nu mă îngrijorează acest lucru", spune guvernatorul băncii centrale a Poloniei.

Firma britanică de cercetare economică Capital Economics a prognozat marți României rate de creștere mult mai mici în acest an și următor, în urma creșterii deficitului bugetar care va necesita ajustări fiscale, a dobânzilor și inflației. Citește mai mult aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri