Guvernul a aprobat a treia rectificare bugetară din acest an. Cine primește mai mulți bani și de unde se taie

Data actualizării: Data publicării:
bugetul 2020 sub lupa
A treia rectificare bugetară în anul pandemiei Foto: Guliver/GettyImages

Guvernul a adoptat, luni seară, a treia rectificare bugetară din acest an. Contrar estimărilor din vară, deficitul bugetar va ajunge la finalului anului la 9,1% din PIB, iar economia va înregistra o scădere de 4,2%.

Este ultima rectificare bugetară adoptată de guvern, care duce deficitul bugetar la peste 96 de miliarde de lei. Vor fi mai puține venituri încasate de buget în această ultimă perioadă a anului.

Bani suplimentari vor fi alocați Ministerului Muncii, pentru plata pensiilor, majorate în septembrie cu 14 procente, deși la începutul anului era prevăzută o majorare cu 40%.

Ministerul Sănătății va primi și el mai mulți bani: aproximativ un miliard de lei. Din aceștia, se vor aloca fonduri și pentru plata stimulentului de risc pentru ambulanțieri, care nu fuseseră cuprinși în actul normativ inițial prin care se acordau aceste beneficii medicilor care se confruntă cu epidemia de COVID.

Se alocă, de asemenea, fonduri suplimentare, tot un miliard de lei, pentru PNDL, programul de investiții la niv local.

În schimb, mai multe ministere se văd cu fondurile tăiate. Cele mai mari tăieri sunt la Ministerul Apărării, aproximativ 2 miliarde de lei, dar și la Ministerul Finanțelor - 854 de milioane de lei și MAI - cu peste 635 de milioane de lei.

Alte instituții care mai suferă tăieri bugetare sunt Administrația prezidențială și Camera Deputaților.

Citiți și:  Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de 9,8 la sută din PIB în 2020

Cifrele rectificării bugetare

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei”, a anunţat ministrul Finanţelor, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului, relatează Agerpres.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Potrivit ministrului Finanţelor, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei la rectificare. Acesta a precizat, totodată, că au fost aprobaţi şi banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva COVID, astfel încât România să aibă acces la aceste vaccinuri.

„Principalele suplimentări la bugetele ministerelor: un miliard de lei pentru Ministerul Sănătăţii, un miliard pentru plata facturilor aferente proiectelor finanţate din Programul Naţional Dezvoltare Locală PNDL, 1,1 miliarde de lei subvenţiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile, 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă şi pentru sprijinul la motorina utilizată în agricultură, 179 milioane de lei la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, din care 130 de milioane de lei pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului şi 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”, a menţionat ministrul Finanţelor.

El a explicat că principalele modificări faţă de cifrele anunţate săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor sunt transferul a 49 de milioane de lei către Ministerul Transporturilor şi economia de 134 de milioane de lei realizată în bugetul Ministerului Finanţelor.

„S-au mai schimbat realocări de sume în interiorul ministerelor şi ne-am asigurat la Ministerul Transporturilor că există banii pentru continuarea programului de investiţii pe fonduri europene, cei 49 de milioane de lei. (...) De asemenea, s-au asigurat economii la Ministerul Finanţelor Publice, în special la cheltuieli de personal, de 80 de milioane de lei, realizându-se realocări în interiorul bugetului pentru asigurarea plăţilor despăgubirilor CEDO. Deci de la bugetul iniţial al Ministerului Finanţelor Publice am realizat economii pe cheltuieli de personal de 134 de milioane de lei în urma reorganizării şi modului de muncă telemuncă. (...) La Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - o influenţă pozitivă de aproximativ 1,8 miliarde de lei, asigurându-se sumele pentru plata pensiilor majorate şi recalculate cât şi pentru plata măsurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei de covid: şomajul tehnic, măsura de 41,5%, munca flexibilă”, a detaliat ministrul Finanţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri