Guvernul își asumă răspunderea pe OUG 114. Fără detașări din privat în sectorul public, sporul pentru bugetari limitat la 500 de lei

Data publicării:
sedinta de guvern ludovic orban
Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de lege privind modificarea OUG 114, pe care executivul își va angaja răspunderea în Parlament. Proiectul de lege elimină taxa din sectorul bancar, pe cea din energie și telecomunicații și desființează Fondul de Dezvoltarea și Investiții. De asemenea, sunt luate mai multe măsuri în secotorul bugetar printre care interzicerea cumulului pensie-salariu la stat, înghețarea salariilor demnitarilor, interzicerea detașărilor și limitarea sporului pentru condiții vătămătoare pentru bugetari.

„Suntem hotărâți să reparăm ceea ce s-a stricat în economie. Astfel prin proiectul de lege adoptat astăzi, salvăm pilonul II de pensii. Au fost corectate măsurile care ar fi dus la distrugerea și naționalizarea pilonului II”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă.

Guvernul a decis să desființeze FDI, instrumentul inventat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov pentru controlul primarilor.

„O altă măsură importantă este desființarea mecanismului pervers de împrumuturi fictive prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Vorbim de un fond fără nicio alocare bugetară reală, ci doar o schemă de împrumuturi”, a mai spus Dancă.

De asemenea s- a făcut mai multe modificări în sectorul energetic și cel al telecomunicațiilor.

„În energie prevederile din OUG 114 care au atras o schimbare de optică a investitorilor, taxarea cu 2% și plafonarea prețului la producător la 68 lei au fost abrogate și au fost introduse elemente tranzitorii. Fondurile colectate în baza taxei de 2% colectate la ANRE vor fi transferată la ministerul Economiei în vederea sprijinirii programelor de eficiență energetică, vorbim de o sumă de 600 de milioane de lei”

Au fost abrogate prevederile din sectorul telecomunicații, atât taxarea cât și regimul sancțiunilor din acest domeniu și au fost eliminate prevederile legate de taxarea sectorului bancar”, a declarat purtătorul de cuvând al Guvernului.

Guvernul a decis să interzică cumulul pensie-salariu în sistemul bugetar și să interzică detașările. Modul de calcul al sporului pentru condiții periculoase al bugetarilor a fost modificat.

„S-a decis interzicerea cumulului pensie – salariu la stat. Angajații din educație și sănătate care au și pensie pot opta pentru pensie sau pentru salariu. Nu există un risc în acest moment pentru blocarea sistemelor de educație sau de sănătate”

Sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare a fost regândit. Sporul poate fi de 25% din salariul minim brut pe țară, aproximativ 500 de lei. Așa se elimină discriminările între angajați. În condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, angajații trebuie să beneficieze de același spor, raportat la salariul minim brut. Deci nu se mai raportează la salariul de bază, ci e procent fix din salariul minim brut”

 Nu vor mai fi permise detașările din sectorul privat în instituțiile publice”, a mai declarat Dancă, la finalul ședinței de Guvern.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri