Guvernul vrea o restartare a relației cu managerii privați

Data publicării:
cfrfaliment

Conștient de faptul că relația dintre managerii privați ai companiilor de stat și ministerele tutelare ale acestor companii nu este din cele mai bune, Guvernul vrea să modifice legislația privind selecția și numirea managerilor privați la cârma companiilor de stat, potrivit declarațiilor făcute miercuri la finele ședinței de Guvern de către Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului.

Acesta a discutat un Memorandum formulat de Ministerul de Finanțe privind modificarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. ”Vom încerca să legăm această ordonanță de performanţele exprimate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei respective. Am sesizat, cel puţin în ultimul an, anumite discrepanţe în sensul că veneau pe bugetul de venituri şi cheltuieli pe final de an şi nu este în regulă”, a spus purtătorul de cuvânt.

Se speră că prin adoptarea amendamentelor propuse, vor fi evitate disensiunile de până acum. Amendamentele privesc introducerea a două noi instrumente de lucru. Primul dintre acestea este o scrisoare de aşteptări în care vor fi precizate performanțele așteptate de la manageri pe un termen de cel puțin patru ani.

La rândul lor managerii privați vor prezenta la momentul selecției o declaraţie de intenţie, document de lucru întocmit pe baza elementelor cuprinse în scrisoarea de aşteptare şi a informațiilor publice legate de activitatea întreprinderii respective. Astfel, ”candidaţii înscrişi pe listă scurtă îşi prezintă viziunea asupra dezvoltării întreprinderii publice”, spune Suciu.

În prezent, din 180 de întreprinderi publice care intră sub incidenţa regulilor guvernanţei corporative, însă doar 35 se supun acestora. Există astfel companii importante fără performanțe deosebite, cum ar fi Compania de Drumuri și Autostrăzi, condusă de manageri numiți în proceduri administrative de către Guvern și nu prin selecții pe baza OUG 109. Guvernul intenționează extinderea listei de companii de stat gestionate de manageri privați cu încă zece, a spus ieri Suciu.

La fel ca și colegii lor de la stat, managerii privați vor avea sarcina reducerii arieratelor companiilor pe care le conduc, subiectul fiind unul arzător pentru Guvern.

”Situaţia arieratelor rămâne una care să preocupe Guvernul. La sfârșitul anului 2014 aveam 3,4 miliarde lei arierate, ținta pentru 2015 trebuia să fie una redusă cu 45%, aceasta ţintă nu a fost atinsă. Suntem undeva la un nivel estimat spre 2 miliarde de lei în acest moment”, a spus el. Sarcina reducerii arieratelor va reveni și managerilor privați. Numele companiilor cu datorii la bugetele de stat este cam același an de an și nu s-a reușit eliminarea acestor arierate în pofida presiunilor făcute de ani buni de instituții internaționale, precum Fondul Monetar Internațional. ”Lista e deja clasică, din păcate, cred că o ştiţi cu toţii, conduc detaşat câteva întreprinderi din Ministerul Transporturilor, pe primele 5 poziţii, urmat de alte 5 poziţii de întreprinderi aflate în subordinea Ministerului Economiei. Sunt 14 companii mari care au mari pierderi. Mai sunt 3 la Ministerul Energiei şi una la Ministerul Comunicaţiilor”, a explicat Suciu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri