Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă

Data publicării:
hidroelectrica-1

„Evoluţia indicatorilor ne dau speranţă şi încredere că această procedură de insolvenţă şi-a atins scopul. Pe primele cinci luni din 2013 a fost înregistrat un profit record de 399 de milioane de lei, mai mare cu 110 milioane de lei faţă de întreg 2010. Lichiditatea companiei a crescut de 20 de ori. Această insolvenţă a deschis un drum şi altor companii, în efortul de a se restructura din punct de vedere economic compania”, a declarat la Digi24 administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în urmă cu exact un an. Administratorul judiciar a identificat nouă motive pentru care compania a ajuns în această situaţie. Printre ele, contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi, care cumpărau energie la preţuri preferenţiale şi care au adus pierderi de peste 1 miliard de euro. La acestea se adaugă şi seceta, care a redus producţia la un nivel minim istoric.

Pentru a pune compania pe picioare, producătorul de energie a denunţat contractele păguboase încheiate cu aşa-zişii „băieţi deştepţi” şi a dat afară peste 600 de angajaţi. Printre ei se află şi zece femei aflate în concediu pre şi postnatal, ceea ce a generat un întreg scandal. Deşi Codul Muncii interzice concedierea salariatelor gravide sau aflate în concediu de maternitate, Remus Borza susţine că prevederile nu se aplică şi în cazul companiilor aflate în insolvenţă.

De când este în insolvenţă, producătorul de energie a trecut de pe pierdere pe profit. În primele patru luni ale acestui an, a acoperit gaura de aproape 40 de milioane de euro înregistrată anul trecut:

- 2012: -38,1 milioane euro

- Ianuarie - aprilie 2013: +44,4 milioane euro.

Şase cauze ale intrării în insolvenţă a Hidroelectrica

- Contractele bilaterale cu „băieţii deştepţi”.

- Achiziţionarea energiei de la producătorii de termoenergie sau de la terţi.

- Vânzarea de energie pe piaţa reglementată la tarife sub preţul de cost.

- Costurile majorate cu apa uzinată.

- Seceta.

- Managementul defectuos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri