Sari la conținut

Hotărârile judecătorești nu se aplică Fiscului. Patronii amendați degeaba nu mai primesc banii înapoi nici în cazul în care câștigă procesul cu ANAF

FOTO: MediafaxFoto

Ordonanţa de Guvern care intră în vigoare mâine arată că o firmă care are încasări pe care nu le poate justifica nu va mai fi închisă dacă patronul este dispus să plătească de zece ori amenda constatată de inspectorii fiscali.

Însă acelaşi act normativ arată că, în cazul în care ulterior patronul dă în judecată Fiscul şi câştigă, statul nu-i va da banii înapoi.

Iar sumele nu sunt deloc de neglijat. Spre exemplu, amenzile pentru un comerciant care nu poate justifica prin facturi mai mult de 3% din rulajul său din acea zi şi a fost prins pentru a două oară într-o lună de Fisc sunt de 27.500 de lei.

Patronul fie acceptă să-i fie suspendată activitatea pentru 30 de zile, fie plăteşte la CEC sau la Trezorerie de zece ori amenda, adică pînă la 275.000 de lei. Banii intră în bugetul de stat. Însă, în cazul în care plăteşte această sumă şi dă apoi Fiscul în judecată, iar instanţa anulează procesul verbal de constatare a contravenţiei, comerciantul nu primeşte înapoi banii.

Oficialii admit că situaţia nu este normală. Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat, pentru Hotnews, că va discuta cu cei de la Justiţie despre această problemă şi că parlamentarii vor putea corecta această deficienţă când vor dezbate Ordonanţa. 

Ce spune despre controversata prevedere Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, aflaţi din fişierul VIDEO de mai jos.