IKEA vrea mai multe produse „made in România”

Data publicării:
ikea - GettyImages-451270436

În prezent, pe 4% din produsele aflate pe rafturile magazinelor IKEA din toată lumea scrie „made in România”. Achiziţiile IKEA în România ar putea să ajungă în curând la 800 de milioane de euro. În următorii cinci ani, IKEA doreşte să îşi dubleze afacerile pe care le face cu furnizorii din România, a declarat pentru Ziarul Financiar Stefan Vanoverbeke, şeful companiei pe Europa de Sud-Est.

Ca să atingă acest obiectiv IKEA vrea să crească şi numărul de furnizori locali cu care lucrează, în condiţiile în care colaborările au fost mai puţine în ultima perioadă. Dacă în 2013 IKEA spunea că are 40 de furnizori români pentru magazinele sale din toată lumea, la începutul acestui an şeful regional spunea tot pentru Ziarul Financiar că suedezii lucrează cu aproximativ 20 de firme din România.

Cu toate că numărul furnizorilor s-a înjumătăţit, afacerile celor rămaşi au crescut puternic. În prezent, achiziţiile pe care le face IKEA în România sunt cu aproape 100 de milioane de euro mai multe decât cele pe care le-a făcut în 2013.

Suedezii lucrează mai ales cu producători de mobilă, precum Aramis Invest din Baia Mare, Sortilemn Gherla şi Taparo Târgu Lăpuş. De altfel, aproximativ 20% din mobilierul produs în România este cumpărat de IKEA. Compania mai cumpără pentru magazinele sale şi porţelanuri produse la fabrica Apulum din Alba Iulia.

În total, 14.000 de oameni lucrează la pentru furnizorii IKEA din România. Suedezii preferă ţara noastră pentru combinaţia între mâna de lucru ieftină, dar experiementată şi apropierea geografică de pieţele occidentale.

În acelaşi timp, ţara noastră poate deveni o sursă de materie primă pentru mobilierul IKEA. Anul trecut, compania suedeză a cumpărat 33.000 de hectare de teren forestier în cinci judeţe şi a devenit astfel cel mai mari proprietari de pădure din România. Suprafeţele împădurite au fost cumpărate de la Greengold, firma care a preluat pădurile vândute de Universitatea Harvard în România după izbucnirea unui scandal de corupţie la instituţia americană de învăţământ.

IKEA investeşte masiv şi în sectorul imobiliar din Capitală prin divizia sa Vastint care deja a cumpărat un teren în zona Siseşti precum şi terenul fostelor platforme industriale Timpuri Noi şi Baduc. Va construi acolo apartamente şi clădiri de birouri. Tot în Bucureşti, pe Bulevardul Theodor Pallady ar urma să fie fie construit al doilea magazin IKEA din România.  

Citiți și: 
Fondatorul Ikea se îmbracă de la piața de vechituri
IKEA, în colimatorul Comisiei Europene

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri