Ilan Laufer, consultant imobiliar: Direcția pieței este spre scădere

Data publicării:
14042013 catalog imobiliar

„În ultimul trimestru din 2012 piața imobiliară din România a înregistrat în continuare scăderi, dar și în zonă, nu doar în România.

Fără o susținere din partea unei creșteri economice a României undeva la 3-4% pe an, nu putem spera să vedem o creștere reală a prețurilor.

Vreau să vă dau un exemplu, în clipa în care s-a vehiculat în decembrie că programul „Prima Casă” se va forma în „Noua Casă”, nu se știa exact sub ce formă va continua acest program, oferta de garsoniere și apartamente de două camere s-a dublat față de luna anterioară, iar prețurile au scăzut undeva cu 2-4 la sută, în funcție de zone și de sectoare. Acest program dictează oaracum prețurile pe piață.

Dacă acest program nu exista, nu era garantat de statul român, cum a fost 100% inițial, și acum 50%, consider că prețurile apartamentelor de două și trei camere și al garsonierelor mai aveau încă o marjă de scădere. Acest prag de 60.000 de euro a menținut prețurile într-un echilibru, ceea ce nu a fost corect din punct de vedere a pieței.

Direcția este spre scădere. Iar acest program era să stimuleze economia, să creeze noi locuri de muncă, să consumăm materie primă pentru construcții, să dezvoltăm acest sector și în acest fel o sumă și mai mare de bani se întorcea în econemie. Din păcate, lucrul acesta a finanțat o piață secundară, iar lucrul ăsta se simte”, a spus Ilan Laufer, președintele companiei de consultanță imobiliară Retail Group.

Urmăriți întreaga emisiune în materialul video atașat și pe pagina Catalog imobiliar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri