Importuri masive de gaze naturale în iarna care urmează

Data publicării:
ceas gaze 1

Preţul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, faţă de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăşi 50%, a declarat luni preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, potrivit News.ro.

ANRE a propus recent guvernului îngheţarea preţului gazelor naturale pentru populaţie la nivelul actual până în octombrie, deşi calendarul actual convenit de executiv cu Comisia Europeană şi FMI prevede o creştere a preţului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile preţuri de pe piaţă.

Potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale, preţul gazelor din producţia internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timpă ce gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie. 

”În mod cert, preţul final al gazelor nu va creşte cu 10% de la 1 iulie. Şi nu cred că va fi nevoie de o creştere a preţului”, a spus Havrileţ, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016, organizat de către Consiliul Naţional Român al Comitetului Mondial al Energiei (CNR-CME).

România, care şi-a redus puternic importurile de gaze ruseşti în ultimii ani, ar putea ajunge să acopere peste jumătate din consumul intern cu gaze din import în această iarnă.

Însă evoluţia nu va fi generată de creşterea consumului, ci de diferenţa de preţ. 

Astfel, potrivit estimărilor ANRE, gazele înmagazinate în România după 1 iulie vor fi cu 42% mai scumpe decât cele importate din Rusia.

De altfel, importurile au ajuns să acopere o parte importantă din consum şi în această perioadă, în care producţia internă poate depăşi fără probleme consumul. 

”În ziua de 9 iunie, a existat un consum de 8 milioane metri cubi la nivel naţional, din care 1,2 milioane metri cubi din import”, a precizat Havrileţ.

Producţia internă de gaze a României este de circa 36 milioane metri cubi pe zi, iar capacitatea maximă de import este de aproape 39 milioane metri cubi. Consumul în perioada de iarnă poate depăşi 60 milioane metri cubi pe zi.

Importurile de gaze naturale ale României vor creşte în acest an cu 79,3% faţă de nivelul de anul trecut, până la 290.000 de tone echivalent petrol (TEP), pe fondul scăderii producţiei interne, arată prognoza echilibrului energetic publicată recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), instituţie care se aşteaptă şi la creşterea altor importuri de resurse energetice, precum ţiţeiul sau electricitatea.

Astfel, Comisia Naţională de Prognoză, instituţie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor şi pe care guvernul îşi bazează proiecţiile bugetare şi economice, se aşteaptă la inversarea tendinţei de până acum, de scădere puternică a importurilor de gaze naturale ca urmare a căderii cererii interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri