În agricultură, plouă cu dări. Taxele şi impozitele pentru fermieri au crescut

Data publicării:
36632-Mediafax Foto-Valentin Zamora

România este ţara cu cel mai fragmentat teren agricol dintre toate statele Uniunii Europene. Sunt peste 4,6 milioane de ferme în toată ţara, cu o suprafaţă medie de 3,5 hectare, faţă de 5, cât e media Uniunii. O diferenţă prea mare, spun autorităţile, care vor să-i determine pe fermieri să se unească şi să lucreze împreună pământul. Şi pentru că nu au reuşit să îi convingă pe fermieri cu vorba bună, soluţia găsită este tăierea subvenţiilor. De anul viitor, agricultorii care au mai puţin de un hectar şi jumătate nu vor mai primi subvenţia de 135 de euro pe hectar.

„Agricultura pe două-trei hectare nu o să se facă niciodată, trebuie să fie pe o suprafață de minim 50 de hectare, să se unească patru-cinci persoane, să vadă ce fel e să răspundă”, spune Victor Popa, un fermier din Malina.

Din luna februarie, micii fermieri au fost loviţi şi de un nou impozit. Acesta este calculat în funcţie de numărul de animale deţinute şi tipul de plante cultivate. De exemplu, un fermier care are peste 50 de oi plăteşte anual câte 47 de lei pentru fiecare oaie deţinută peste limita impusă.

Ar fi trebuit o perioadă de pregătire a populaţiei, dar sunt un susţinător al fiscalizării activităţilor din agricultură, însă cred eu că era nevoie de o dezbatere publică”, spune un alt fermier, Ștefan Poienaru.

Taxe și pentru irigații, deși lipsesc

Şi cum agricultura depinde de starea tot mai capricioasă a vremii, o mare problemă a agriculturii româneşti a fost întotdeauna lipsa unui sistem naţional de irigaţii.

„Acum stăm cu inima strânsă: plouă în mai, să avem mălai? O ploua în iunie să scoatem porumbul? Dacă am avea un sistem de irigaţii, mai ales, cum se spune, că e din amonte în aval, că noi am pompat-o la deal”, declara, joi, președintele Traian Băsescu.

Toți fermierii ale căror terenuri beneficiează de sistemele de irigaţii ale statului sau care au un teren în apropierea unui astfel de sistem vor plăti o taxă. Aceasta este cuprinsă între 500 şi 1500 de lei pe an.

Impozitul agricol pe norma de venit

Peste 50 de ovine 47 lei

Peste 20 de caprine 47 lei

Peste 100 de păsări de curte 3 lei  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri