Încă o taxă pe spinarea firmelor: Declaraţiile anuale de impozit pe profit trebuie certificate de consultanţii fiscali, contra cost

Data publicării:
taxe-4

O nouă taxă le este impusă firmelor din România. Cele 900.000 de companii înregistrate aici trebuie să plătească pentru certificarea declaraţiei fiscale anuale de impozit pe profit, respectiv formularul 101, operaţiunea de certificare fiind realizată de consultanţii fiscali. Măsura trebuia aplicată din 2008, deci de acum cinci ani, însă a fost amânată succesiv, scrie HotNews.ro.

 

Oficial, de la 1 ianuarie 2014, Formularul 101 nu mai poate fi depus la Fisc fără certificarea unui astfel de specialist. Autorităţile nu au anunţat însă felul în care se va face această certificare şi nici cât va costa.

Surse citate de HotNews.ro arată că Guvernul ar putea lua în discuţie aceste aspecte săptămâna viitoare, când ar putea fi aprobată şi o reglementare referitoare la deconturile de TVA şi declaraţiile rectificative. „Unul dintre obiectivele noastre prioritare îl reprezintă diminuarea evaziunii fiscale şi de aceea vom reglementa situaţia certificarii unor declaraţii, fapt ce ne va ajuta în combaterea acestui fenomen”, indică sursa din Ministerul de Finanţe. Alte informaţii venite din aceeaşi zonă arată că ar fi vizate de certificare doar „anumite” categorii.

Certificarea declaraţiilor de impozit pe profit ar trebui făcută până cel târziu la 25 martie, transmite corespondentul Digi24. Specialiştii în domeniu susţin că ea ar trebui echivalată cu un control fiscal în care Fiscul să aibă deplină încredere. Munca ANAF ar fi uşurata, dar şi pentru contribuabil lucrurile ar sta mai comod: un lucru este să vină Fiscul să vadă documentele, şi cu totul altceva atunci când o face un consultant fiscal, care nu are rolul de a aplica sancţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri